Nejc Strojnik
27.1.2019

Dobrodelna zgodba s Prevalj: Kmalu kot iz škatlice

Dobrodelna zgodba s Prevalj: Kmalu kot iz škatlice
Nejc STROJNIK Priprave za novo kuhinjo so v polnem teku. Župnijska karitas Prevalje pa še zbira denar.
Aktualno

Ko ji je decembra zgorela kuhinja je bila, razumljivo, na tleh. Ni videla izhoda. Sedaj je veliko bolje. Nova kuhinja bo čez nekaj tednov pri njej, iz njenih oči pa spet sijeta dobra volja in optimizem.

O zgodbi upokojenke Milene s Prevalj smo že poročali. Decembra je zaradi požara ostala brez kuhinje. Vžgalo se je zaradi napake na dotrajani električni napeljavi. "Odšla sem v klet, da bi zakurila," se spominja Milena, ki se, da čim bolj privarčuje, ogreva na drva. Preden je prišla do kurilnice, je nekaj besed spregovorila še s 86-letno mamo, ki živi v isti hiši in za katero skrbi. "Nato je počilo. Še dobro, da sem šla pogledat, kaj je bilo. Ko sem prišla na vrh (Milena živi v zgornjem nadstropju hiše, op.a.), je bilo vse temno od dima. Hitro se je lotila gašenja in vmes na vsakih nekaj minut odšla na balkon, da se je nadihala svežega zraka. Požar je naposled uspešno pogasila. "Še dobro, da sem hitro reagirala. Če bi prišla pet ali deset minut kasneje, bi ogenj zajel že streho."

image
Župnijska Karitas Prevalje Še pred dobrim mesecem je bilo videti takole.

Po požaru kuhinja, razen hladilnika, ni bila uporabna. Mileno je požar potrl do te mere, da je povsem izgubila voljo do življenja. Na pomoč ji je takrat hitro priskočila Terezija Vivod iz prevaljskega Karitasa. "Bodi brez skrbi, da ti bomo pomagali," mi je takrat dejala in s solznimi očmi dodala: "Trezka je pa res človek, ki ga lahko iščeš. In verjemite, ne najdeš ga kar tako." Na Karitasu so resnično hitro pognali akcijo in kar takoj naročili novo kuhinjo. V dobrem mesecu so zbrali 2.200 evrov, manjka jim še nekaj manj kot 1.000. A ker je do dobave kuhinje še nekaj manj kot mesec dni, jih ne skrbi. Veliko je pomagala tudi prevaljska občina, ki je v celoti pokrila stroške nove električne napeljave in pleskanja, Milenin sin pa bo poskrbel že za nove talne obloge, tako da bo prostor konec februarja videti kot iz škatlice. 

Zaradi velikih težav s hrbtenico težko zasluži kakšen dodaten evro

Prositi za pomoč ji je bilo neprijetno. "Tega nisem navajena. Sama sem velikokrat komu pomagala, sedaj je položaj obraten." S pokojnino, od katere ji ne ostane niti 400 evrov, si nove kuhinje ne bi mogla privoščiti. Zaradi velikih težav s hrbtenico si tudi kak dodaten evro težko prisluži. "Pred leti sem večkrat šla nabirati borovnice in vsaj tam kaj zaslužila." Čeprav je na začetku glede dobrodelne akcije imela pomisleke, je zdaj vesela, da je pristala. "Še nikoli v življenju nisem imela tako lepe kuhinje kot jo bom imela sedaj," je še dejala Milena, ki že komaj čaka, da bo novo pridobitev lahko preizkusila. "Izredno rada kuham, še raje pa pečem."

Kako darovati?
Ker se gospa ne želi izpostavljati osebno, se sredstva zbirajo na TRR Župnijske Karitas Prevalje, ki je odprt pri NKBM (Župnija Prevalje).
TRR: SI56 0487 0000 2867 408
Namen nakazila: požar
 
Lahko se oglasite v prostorih prevaljskega Karitasa in darujete tudi osebno, za vsa morebitna vprašanja pa so dosegljivi še na elektronskem naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., s katerega vam bo odgovarjala Terezija Vivod.