U.P., STA
29.1.2019

Do konca marca znana odločitev o robotih v slovenjgraški bolnišnici

Do konca marca znana odločitev o robotih v slovenjgraški bolnišnici
Nejc STROJNIK Janez Lavre, direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec
Aktualno

V Splošni bolnišnici v Slovenj Gradcu čakajo na odločitev južnokorejskega partnerja, ali se bo odločil za pilotno postavitev robotov za razvažanje hrane znotraj slovenjgraške bolnišnice. "Odločitev bo znana nekje do konca marca," je na včerajšnji seji članom sveta bolnišnice povedal direktor bolnišnice Janez Lavre.

Če bo odločitev južnokorejskega partnerja pozitivna, bi koroška bolnišnica postala prva v Evropi, kjer bi hrano po bolnišnici od kuhinje do oddelkov razvažali roboti in bi tako razbremenili zaposlene.

V primeru pozitivne odločitve bo bolnišnica pripravila infrastrukturo in posebno dvigalo s telekomunikacijskimi rešitvami ter tudi celotno logistiko razdeljevanja hrane. "Na papirju intenzivno potekajo dogovarjanja," je danes dejal Lavre in pojasnil, da bolnišnica trenutno v okviru prenove centralne kuhinje pripravlja idejne projekte.

image
Nejc STROJNIK Bolnišnica bo v primeru izvedbe projekta nabavila pet robotov, ki se sami orientirajo v prostoru in se premikajo s hitrostjo enega metra na sekundo.

Finančna ocena naložbe je med 500.000 in 700.000 evri, od tega bi nekaj krila bolnišnica iz lastnih sredstev, nekaj bi poskušala bolnišnica pridobiti tudi evropskih sredstev, je članom sveta zavoda še pojasnil Lavre.

Robote izdeluje južnokorejsko podjetje Yujin Robot, bolnišnica pa se glede pilotne uvedbe dogovarja z avstrijskim podjetjem, ki je zastopnik tega proizvajalca za Evropo. V projektu sodeluje tudi ravensko podjetje Viptronik. Bolnišnica naj bi v primeru izvedbe projekta nabavila pet robotov, ki se sami orientirajo v prostoru in se premikajo s hitrostjo enega metra na sekundo.