Tina Recek
7.2.2019

Delodajalci višajo plače, da zadržijo delavce

Delodajalci višajo plače, da zadržijo delavce
Profimedia Če bodo delodajalci želeli dobiti delavce in jih dolgoročno obdržati, jim bodo morali dvigniti plače.
Aktualno

Generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič dvig plač prodajalcem komentira z besedami, da so na splošno njihove plače prenizke. Posledično trgovci ne dobijo kadra.

S 1. marcem bo Lidl Slovenija dvignil plače svojih prodajalk in prodajalcev. Plača se jim bo - ne glede na to, ali so zaposleni za krajši ali za polni delovni čas - povišala za 100 evrov bruto na mesec. Kot pojasnjujejo v podjetju, se je njihova prodajna ekipa v minulem letu izkazala z izjemno prizadevnostjo in pripadnostjo svojemu podjetju. "S to odločitvijo želimo še najprej krepiti vlogo enega najboljših zaposlovalcev v državi in ohranjati nadpovprečno raven nagrajevanja svojih sodelavcev v trgovinski panogi," je ob tej priložnosti povedal Tomaž Kus, izvršni direktor prodaje.

Prvo višje izplačilo bodo prodajalke in prodajalci prejeli v aprilu za marec. Prodajalke in prodajalci bodo od marca dalje v prvem letu zaposlitve pri tem trgovcu za 30-urni teden prejemali 940 evrov osnovne bruto plače na mesec oziroma 1220 evrov za 40 ur na teden. Neuradno smo izvedeli, da se bodo plače povišale tudi pri nekaterih drugih trgovskih družbah, vendar nam podatkov včeraj ni uspelo preveriti.

Generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič dvig plač prodajalcem komentira z besedami, da so na splošno njihove plače prenizke. Posledično trgovci ne dobijo kadra. Če bodo delodajalci želeli dobiti delavce in jih dolgoročno obdržati, jim bodo morali dvigniti plače, če jih še niso. Po njegovih besedah kadrovsko stisko rešujejo s študenti, upokojenci ali delavci, zaposlenimi preko kadrovskih agencij.

image
Robert Balen Ladi Rožič: ”Če bodo imeli delavci dobre plače, bodo zadovoljni, trgovec pa bo imel večji promet.”

"Redno zaposleni nas opozarjajo, da je vedno več študentov, ki delajo za polni delovni čas. Sploh ne vem, kje dobijo študentske napotnice! To vprašanje smo tudi že naslovili na sindikalne zaupnike. V zvezi s tem zahtevamo med drugim podatke o številu dni neizrabljenega letnega dopusta v preteklem letu po posamezni poslovni enoti in za različne skupine delavcev. In podatke o številu agencijskih delavcev, študentov, upokojencev in delavcev, ki so delali na drugih pravnih podlagah, in koliko ur so opravili."

Rožič še nadaljuje, da plače trgovcev v trgovini na drobno (sem spadajo tudi vse živilske trgovine) ne morejo biti minimalne. "Osebno mislim, da bi morala njihova plačati znašati 1300 evrov oziroma 1400 evrov bruto brez dodatkov za pogoje dela, kot je na primer nedeljsko ali popoldansko delo," še razkrije generalni sekretar in doda, da ima trgovec, ki se upokoji, od 390 do 406 evrov pokojnine. "To je sramotno. Dejstvo pa je, da če bodo imeli delavci dobre plače, bodo zadovoljni, trgovec pa bo imel večji promet."

Koroška: Kovinska industrija se bori za delavce
V koroški regiji, kjer je osrednja predelovalna industrija, med ključnimi industrijskimi panogami pa je kovinska, torej v regiji, ki ji neposredno konkurira sosednja Avstrija, se že nekaj časa stopnjujejo pritiski na dvig plač zlasti v povezavi s pomanjkanjem delavcev v proizvodnji oziroma se za dvig plač glede na razmere odločajo tudi nekateri delodajalci. Osrednji zaposlovalec v zgornji Mežiški dolini, Tovarna akumulatorskih baterij - TAB Mežica, je zaradi pomanjkanja delavcev že zvišal plače v proizvodnji, in sicer lani jeseni za okoli sedem odstotkov, že leto prej pa za okoli deset odstotkov. Povprečna bruto plača v proizvodnji tako zdaj v TAB znaša okoli 2100 evrov na zaposlenega. Sindikat SKEI je z nedavno opozorilno stavko zahteval višje plače za delavce tudi v družbah Sija - Slovenske industrije jekla. V Siju so se deloma že prilagodili, odprte pa ostajajo predvsem zahteve za višje plače v Siju Metal Ravne, kjer poganjanja še potekajo in so tako sprva napovedane stavkovne aktivnosti zato zdaj zamrznjene - so pa plače sicer tudi v jeklarskih družbah že deloma povečevali, a ne v zadostni meri. Delavce podjetja težje pridobijo ali zadržijo tudi zaradi bližine Avstrije in sorodnih družb prav v bližini meje, v katerih so se (pre)zaposlili tudi delavci iz Koroške, pomemben faktor pri odločanju za službo pa je ravno plača. (plt)

Pomurje: Dvig v Pomurskih mlekarnah in Carthagu
Kot smo poročali pred kratkim, so se za zvišanje plač odločili v Pomurskih mlekarnah, in sicer je 75 odstotkov zaposlenih z novim letom dobilo novo pogodbo, s katero so se jim plače zvišale za 10 do 15 odstotkov. Kot pojasnjujejo v vodstvu, je novi lastnik, družba RRC Računalniške storitve Anthonyja Tomažina, ob prevzemu ugotovila, da je podjetje kadrovsko podhranjeno, zato so že zaposlili deset novih sodelavcev. O zvišanju plač poročajo tudi iz odranske družbe Carthago, kjer pravijo, da so letos osnovne izhodiščne plače zvišali za šest odstotkov. (tm, jv)