Damijana Žišt
14.2.2020

Deklici pošiljal neprimerna sporočila, zasegli so mu 252.000 fotografij golih otrok

Deklici pošiljal neprimerna sporočila, zasegli so mu 252.000 fotografij golih otrok
Andrej Petelinšek
Črna kronika

Primož Burger je po trditvah tožilstva zalezoval komaj 13-letno deklico, ji pošiljal sporočila in ji na pragu domače hiše pustil knjigo z naslovom Prva ljubezen.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je pred sodnico Dejo Kozjek nadaljevalo sojenje 43-letnemu Ljubljančanu Primožu Burgerju, obtoženemu zalezovanja komaj 13-letne deklice ter kaznivega dejanja prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva. Kot izhaja iz obtožnice, je Burger leta 2013 takrat 13-letni deklici po facebooku začel pošiljati sporočila, iz katerih je bilo jasno, da ve, koliko je stara in v katero šolo hodi. Naslednje leto ji je pisaril, da sta prijatelja, in prilagal njene fotografije in fotografije njene sestre, ki jih je vzel s spleta. V več kot sto sporočilih ji je ponujal pomoč pri učenju, opisoval svoje sanje, ji pošiljal poljube, ji pisal, da je "seksi, fatalčica, kačica, sladka nagica, predrznica, porednica", in navajal, kje jo je videl, spraševal, kako da je ni opazil na šolski prireditvi, in ji sporočal, da hodi okoli šole, da bi jo srečal. Njegovih sporočil ni odpirala vse do jeseni 2015 - takrat je povedala staršem, kaj se dogaja. Še naprej jo je zalezoval okoli gimnazije, kamor se je potem vpisala, jo nagovarjal, da bi se sestala, češ da bi jo rad fotografiral. Februarja 2016 ji je na polici domače hiše pustil knjigo Prva ljubezen, jo v sporočilih naslavljal s slastno punčko, hrepenečo, spolno prebujajočo. Mesec pozneje je prišel pred njeno hišo, čakal pa jo je tudi pred gimnazijo in tam mu je rekla, naj jo pusti pri miru in da je to, kar počne, nezdravo.

Odnehal je, šele ko ga je s starši prijavila policiji. Ko so kriminalisti pri njem opravili hišno preiskavo, so na elektronskih nosilcih podatkov našli več kot 5000 fotografij golih otrok, nekatere so nastale v hrvaških obmorskih mestih. Zasegli so mu tudi 252.000 fotografij golih otrok v seksualnih položajih oziroma žrtev spolnih zlorab, 439 videoposnetkov otrok z nudističnih plaž, v fotoaparatu pa še datoteke mlajših golih otrok, posnetih med športom in na drugih lokacijah.

image
Tomaž Skale/Dnevnik ”Fatalčica, kačica, sladka nagica, predrznica, porednica,” je obtoženi Primož Burger pisaril mladoletnici.

Narok zoper Burgerja se je v sredo končal po nekaj minutah, saj sodišče še vedno ni prijelo mnenja izvedenca računalniške stroke, ki bo skušal ugotoviti, kako urejene in hranjene so bile fotografije na obtoženčevem računalniku. Sodnica je pojasnila, da izvedenec potrebuje več časa, da pregleda vse fotografije in izdela mnenje. Slednje naj bi na sodišče poslal do 24. februarja.

Sodnica je obtoženega Burgerja vprašala, kaj zdaj počne, saj je od zadnje obravnave minilo tri mesece. Povedal je, da se je znova vpisal na Fakulteto za matematiko in fiziko v Ljubljani, kamor je bil prvič vpisan v študijskem letu 1994/95. Zdaj obiskuje tretji letnik fakultete. Na vprašanje sodnice, kako se preživlja, pa je povedal, da živi pri starših in da ga oni finančno podpirajo, da pa ima še prihranke iz časov, ko je pred desetimi leti delal prek študentskega servisa in opravljal inštrukcije. Sodnica mu je pokazala tudi fotografijo, najdeno na njegovem računalniku. Na njej so bila zelo mlada dekleta v kopalkah ob bazenu. "Če ste za fotografije, posnete v nudističnih kampih, dejali, da ste jih fotografirali zato, da bi videli, kako so videti nudistični kampi, zakaj ste naredili to fotografijo?" je zanimalo sodnico. Obtoženi je dejal, da se ne spomni, kje je bila narejena, da pa je verjetno slikal triatlon neke osnovne šole, ker ga je to zanimalo. Sojenje se nadaljuje 22. aprila, ko naj bi sodišče zaslišalo izvedenca, ki bo naredil izvedensko mnenje.