Zvezdana Bercko
26.8.2019

(FOTO) Dan z obmejno patruljo: Če ne gre čez ograjo, pa pod njo

(FOTO) Dan z obmejno patruljo: Če ne gre čez ograjo, pa pod njo
Igor Napast V zadnjem času mejo prehaja precej družin, tudi z majhnimi otroki, še vedno pa je največ mlajših moških.
Aktualno

Na ormoškem območju obravnavajo vedno več nedovoljenih prestopov meje, prebežniki so pri svojem početju vse bolj domiselni.

Ozek trak makadama, težko bi mu rekli cesta, ne pelje nikamor. Konča se tik pred visoko panelno ograjo, na obeh straneh na debelo ovito v kolute rezilne žice. Na drugi strani se začne na videz neprehodna goščava. Še tablo Državna meja že na gosto prekriva rastje. Na obdravske ravnice lega prvi mrak. S policisti ormoške postaje smo na patrulji ob slovensko-hrvaški meji v okolici Središča ob Dravi.

"Se kaj dogaja?" najprej povpraša pomočnik komandirja policijske postaje Ormož Zvonko Merc. Meni se že zdi, da se v goščavi na oni strani nekaj premika. "Nič, za zdaj je vse mirno," policista iz patrulje, ki je ta večer na obhodu tega dela meje, takoj umirita mojo bujno domišljijo. Kar je zame avantura, je za policiste le še en običajen delovni dan. Noč, pravzaprav. Se pa skoraj gotovo ne bo končala tako mirno, kot se je začela.

image
Igor Napast Rednim policistom pri varovanju meje zelo pomagajo kolegi iz rezervne sestave, pomožni policisti.
image
Igor Napast ”Prebežniki so vedno bolj domiselni in izvirni pri premagovanju tehničnih ovir.” 

Ograja na meji je potrebna

"Skoraj ne mine dan oziroma noč, da ne bi obravnavali nedovoljenega prestopa meje," pojasni Zvonko Merc. "Samo na območju naše policijske postaje smo letos imeli že več kot 150 primerov, obravnavali smo več kot 500 ljudi. Prihajajo v večjih ali manjših skupinah. Alžirci, Maročani, Tunizijci, Pakistanci, Afganistanci, Indijci ... So vseh starosti, v zadnjem času je precej družin, tudi z majhnimi otroki, še vedno pa je največ mlajših moških. Po večini so ekonomski migranti. Slovenija ni njihov cilj, namenjeni so v Italijo, Nemčijo, Francijo, Nizozemsko, tudi Švedsko. Povedo, da bi se radi tam zaposlili, nekateri imajo znance, sorodnike, ki so že prosilci za mednarodno zaščito v Evropi in se jim želijo pridružiti," razlaga pomočnik komandirja. Policista z daljnogledi opazujeta okolico.

image
Igor Napast Zvonko Merc: ”Skoraj ne mine dan oziroma noč, da ne bi obravnavali nedovoljenega prestopa meje.”

Zdi se mi, da se skozi ograjo, na gosto prepredeno z rezilno žico, to je tista z uničujočimi britvicami, ne bi mogla prebiti niti miška, a policisti moje iluzije hitro razblinijo. "Prebežniki so vedno bolj domiselni in izvirni pri premagovanju tehničnih ovir. Da lahko preplezajo ograjo z rezilno žico, vržejo nanje oblačila ali nanjo podrejo kakšno drevo. Drugi način je, da jo spodkopljejo, se preko meje prebijejo pod ograjo," razlaga Zvonko Merc. Kakšno novejšo domislico pa najbrž zadrži tudi zase, saj ne gre, da bi prav na glas razlagali, kako nezakonito preko meje. "Ograja res ne prepreči vseh nedovoljenih prestopov, vendar jih zelo omeji. Ograja na meji je potrebna," je odločen pomočnik komandirja policijske postaje Ormož.

image
Igor Napast

Ta postaja je zadolžena za nadzor 42 kilometrov meje. "Čeprav je večina trase pokrita s tehničnimi ovirami, smo policisti na terenu 24 ur na dan, sedem dni v tednu, vse dni v letu, kar ni majhen zalogaj." Večino nadzora opravijo peš, saj so tako manj opazni, marsikje pa se z avtomobilom sploh ne da do meje. Za boljšo mobilnost imajo tudi dva motorja, pogosto pa so na terenu tudi policisti na konjih in vodniki s službenimi psi, ki pridejo iz Maribora. V delo policije uvajajo tudi sodobno tehniko, letalniki so že v uporabi, trenutno predvsem na območjih, ki so še bolj obremenjena kot ormoško, v kratkem bodo dobili še drugo tehnično opremo.

image
Igor Napast

Dragocena pomoč pomožnih policistov

V veliko pomoč so rednim policistom, ki pri varovanju meje dobro sodelujejo tudi s pripadniki Slovenske vojske, so kolegi iz rezervne sestave, pomožni policisti. "V zadnjih letih so redno vključeni v naše delo in pomenijo veliko pridobitev, saj nas precej razbremenijo. Zelo vestno in z zanosom opravljajo svoje delo, res jih moram pohvaliti," pravi pomočnik komandirja Merc.

Večino nadzora opravijo peš, saj so tako manj opazni, marsikje pa z avtomobilom meja ni dostopna.

Eden od pomožnih policistov z najdaljšim stažem je Dušan Fekonja. "Leta 1987, po vrnitvi iz takratne JLA, sem se priključil rezervni sestavi policije. Aktivirajo nas po potrebi. Zdaj delam pri nadzoru meje skupaj z aktivnimi policisti, zelo dobro se razumemo, smo kot ena družina." Med bolj svežimi kadri v vrstah pomožnih policistov je Maja Veselič. "Delo policistov me je od nekdaj zanimalo. Pri izbiri poklica so potem sicer prevladali drugi interesi, a ko se je pojavil razpis za pomožne policiste, sem se le prijavila in se tako vsaj približala delu v policiji," pravi. "Delam pri varovanju meje, s patruljo gremo na določene točke, tam nadzorujemo teren, ponoči tudi s termovizijo. Če naletimo na ljudi, ki so nezakonito prestopili mejo, opravim varnostni pregled pri ženskah, drugo naredijo redni policisti."

image
Igor Napast Maja Veselič: Ko je bil objavljen razpis za pomožne policiste, sem se prijavila in se tako vsaj približala delu v policiji.”

Ormoški policisti pri varovanju meje zelo dobro sodelujejo z občani. "Dragocena pomoč so lovci in ribiči, ki so največ prisotni na obmejnih terenih. Pa tudi drugi občani nas pokličejo in obvestijo, ne samo, če kje opazijo tujce, ampak tudi na sledi prehoda meje, odvržena oblačila in podobno. Trudimo se na vso moč, da varujemo schengen in da se občani ne bi počutili ogrožene," sklene pomočnik komandirja Zvonko Merc.

image
Igor Napast