Urška Polanc
14.5.2019

Dan prostovoljstva v Črni: Prostovoljstvo kot socialni kapital in družbena vloga

Dan prostovoljstva v Črni: Prostovoljstvo kot socialni kapital in družbena vloga
Urška Polanc Slovesni dan prostovoljstva v Črni
Aktualno

V črnjanskem kulturnem domu je Slovenska filantropija podelila nazive prostovoljstvu prijazno mesto, junaki našega časa, naj prostovoljec in naj prostovoljka ...

Da je prostovoljstvo socialni kapital družbe in osmišlja življenje marsikoga, je na včerajšnji prireditvi v Črni na Koroškem prisotne nagovorila Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije, ki razmišlja, da so prostovoljci srečnejši ljudje: "Potrebujemo svojo družbeno vlogo, te so lahko zelo različne in se lahko skozi življenje spreminjajo. Skozi prostovoljstvo svoj prostor najdejo tudi ljudje, ki jim v življenju zaradi različnih okoliščin ni najlažje."

image
Urška POLANC Zbrane je nagovoril tudi predsednik vlade Marjan Šarec. 

Da je prostovoljstva več vrst, je v svojem nagovoru dejal predsednik vlade Marjan Šarec: "Včasih slišimo, da če bi država oziroma občine delale svoje delo, prostovoljstva ne bi potrebovali. Napaka! Prostovoljstvo bomo vedno potrebovali, ker plemeniti nas, ko nekaj dobrega naredimo sočloveku." Šarec meni, da noben sistem nikoli ne bo dovolj dober, da bi bilo vse urejeno. "Res je, denar lahko kupi marsikaj, ampak ko nekdo dela za denar, ni nujno, da dela s srcem - za razliko od nekoga, ki dela to z veseljem, ki dela za to, da bo pomagal sočloveku. Vsako prostovoljstvo bogati tistega, ki je nekaj dal, in lepše je nekaj dati, kot pa prejemati. Vsako dobro delo se povrne stokrat," je povedal premier in spomnil, da v tem norem svetu še nekaj velja, če pomagaš sočloveku in za to ne pričakuješ plačila, ampak to narediš za boljši svet. "Naša država tudi temelji na prostovoljstvu, in dokler bo tako, se nam ni bati," je še povedal.

Prostovoljci bi morali predstavljati le dodano vrednost, ne pa, da cel program sloni na njih

Pritegnejo tudi mlade

Katja Krivec, ki je prejela posebno priznanje za koordiniranje in mentoriranje prostovoljcev v Mestni zvezi upokojencev Ljubljana, razmišlja, da bi država morala za področja ranljivih skupin precej bolje poskrbeti: "Zgolj nevladne organizacije ne bi smele biti tiste, ki rešujejo stiske teh ljudi. Prostovoljci bi morali predstavljati le neko dodano vrednost, ne pa, da cel program sloni na njih. Programa, kot je naš, ne bi mogli izvajati brez prostovoljskega dela," je priznala. Prostovoljka, ki dnevno sodeluje s prostovoljci vseh generacij, opaža, da je največ starejših prostovoljcev, a uspe jim pritegniti tudi veliko mlajših, ki so še na šolah, fakultetah. Pridobivajo namreč izkušnje, znanja, večkrat pa njihovo prostovoljno delo vpliva tudi na kasnejšo zaposlitev.

image
Urška Polanc Slovesni dan prostovoljstva v Črni

Prav tako z mladimi sodeluje Marja Guček, ki so ji podelili naziv naj mentorice za kakovostno vodenje prostovoljcev in angažirano podporo delu v Mladinskem kulturnem centru Maribor. "Kot mentorica mladih, ki se odločijo, da bodo v prostovoljstvu več časa, vidim njihov razvoj, kako pridobivajo samozavest, znanje, ki ga prej niso imeli. To so male zmage, a za nekatere posameznike zelo velik korak," je povedala.

Odvisni od prostovoljcev

Naziv prostovoljstvu prijazno mesto so včeraj potrdili 21 slovenskim občinam, med njimi Črni na Koroškem, Ravnam na Koroškem in Radljam ob Dravi. Županja Črne Romana Lesjak, ki je bila pred leti za svoje prostovoljsko delo tudi sama nagrajena, nam je povedala, da je prostovoljstvo način življenja, ki te plemeniti in ti daje neko notranje bogastvo in povzroča veliko veselja, ko vidiš, da si nekomu nekaj dobrega naredil: "Zdi se mi, da bi to moral postati način vseh nas državljanov. V Črni živimo za prostovoljstvo, tudi v CUDV je veliko prostovoljcev, krajani prostovoljno odhajajo v dom starejših, v medgeneracijskem centru Plac pa omogočajo brezplačno učno pomoč, kamor vključujejo tudi mlade prostovoljce - dijake in študente. Nedavno so v občini uvedli brezplačne prevoze starejših."

image
Urška Polanc Slovesni dan prostovoljstva v Črni 

Tudi občini Ravne so naziv potrdili že šesto leto zapored. "Prostovoljstvo je zelo pomembno na lokalni ravni, zlasti v občinah, kjer smo bolj na obrobju, kjer je manj dogajanja. Pri nekaterih dejavnostih smo popolnoma odvisni od prostovoljcev, zato smo pred leti pristopili k temu programu z namenom, da poudarjamo prostovoljstvo, ki ga med mladimi žal ni toliko. Na Ravnah med prostovoljci opažamo bolj starejšo generacijo, kar je logično glede na življenjski ciklus," je povedal župan Tomaž Rožen, ki razmišlja, da lahko mlade spodbudijo z atraktivnimi programi, v katerih bi se lahko našli.

image
Urška Polanc Slovesni dan prostovoljstva v Črni

Prav zaradi prostovoljstva mladih pa so naziv podelili tudi občini Radlje ob Dravi, kjer prostovoljsko delujejo v različnih programih v skupnosti, v občini pa deluje tudi večgeneracijski center, ki v lokalnem okolju izboljšuje kakovost življenja različnih generacij, prav tako projekt Prostofer, ko občane po raznih opravkih prevažajo prostovoljci, ki jih zagotavlja zavod Zlata mreža.