Nejc Strojnik
6.8.2019

Črnjani se bodo pobratili s Kitajci

Črnjani se bodo pobratili s Kitajci
Arhiv turističnega društva Tustični teden se bo v Črni začel v petek 9. avgusta in bo trajal do nedelje 18. avgusta.
Popularno

V sklopu Turističnega tedna v Črni množica prireditev, tudi podpis sporazuma s kitajskim velemestom.

Ni veliko festivalov v Sloveniji, ki lahko pohvalijo s tako dolgo in bogato tradicijo kot črnjanski Turistični teden, ki bo letos na sporedu že 64. leto. Obiskovalcem bo v desetih dneh, od tega petka do prihodnje nedelje, na voljo 81 prireditev. Med najbolj izstopajoče dogodke Turističnega tedna se gotovo uvršča podpis sporazuma o sodelovanju s kitajskim mestom Harbin. "S slovenskega veleposlaništva na Kitajskem smo dobili ponudbo o pobratenju oziroma sodelovanju. Takoj smo pristali," razloži županja Romana Lesjak. Harbin je velemesto, še posebej znano je po ledenih skulpturah, ki jih vsako leto 15.000 umetnikov ustvarja 16 dni. Ravno skulpture, v Črni jih sicer ustvarjajo iz snega, so glavna skupna točka obeh mest. "Gre tudi za mesto, ki ima, tako kot Črna, veliko olimpijcev. Sporazum se bo nanašal na sodelovanje na kulturnem, športnem in turističnem področju. V nadaljevanju morda tudi na gospodarskem," pove županja, ki bo z dvema predstavnikoma 10-milijonskega mesta sporazum podpisala 15. avgusta. "Ko bosta videla našo majhno Črno, majhno po številu prebivalcev, se razume, drugače smo velik kraj, bosta verjetno mislila, da sta prišla v kakšno dnevno sobo," se pošali županja, ki se obiska zelo veseli. Veseli, se tudi dejstva, da bodo sporazum podpisovali v času velikega kramarskega sejma, ko je v Črni navadno še posebej živahno. Predstavnikoma s Kitajske bo razkazala tudi Tovarno akumulatorskih baterij in ju, čeprav samo sredi poletja, že sedaj povabila na Gradove Kralja Matjaža.

image
Nejc Strojnik Predsednica TD Črna Štefanija Emeršič in županja Romana Lesjak.

Združi se cela Črna

Med večje prireditve letošnjega Turističnega tedna spada ultramarataon K24, županja se veseli srečanja dvojčkov, kamor je prijavljenih že 17 parov. V sklopu desetdnevnega dogajanja bodo nagradili najboljše športnike v občini, nagrado bo prejel tudi objekt, ki je bil decembra najlepše okrašen, razglasili bodo častno občanko. Glasbeni program bo doživel dva vrhunca, prvo soboto bodo zbrane zabavali Modrijani, drugo soboto bo na oder stopil koroški Dalmatinec Luka Basi, vmes izpostavljajo še koncert Marka Vozlja. Lesjakova se veseli tudi obiska Bronje Žakelj, ki bo v Kulturnem domu predstavila uspešnico Belo se pere na devetdeset

Zaradi želje po neformalnem druženju je na pohod na Pikovo povabila vse koroške župane, podžupane in oba poslanca, veseli se odprtja koloparka v Mušeniku. Veliko ljudi vsako privabi kmečka povorka. Obeležili bodo tudi dve obletnici, in sicer 70 let lekarne in 50 let trgovine Rudarjevo. Poudariti je treba, da Turistični teden ni le produkt občine in turističnega društva, ampak se v program aktivno vključuje tudi množica ostalih društev, klubov, gostincev in drugih. "Vsako leto uvedemo tudi kakšno novost, s katero privabimo še več ljudi. Prireditev je veliko in verjamem, da bo vsak našel kaj zase," je še povedala Lesjakova.

CELOTEN PROGRAM 64. TURISTIČNEGA TEDNA