N.S.
25.1.2019

Črnjan dr. Tomaž Simetinger prejel visoko priznanje

Črnjan dr. Tomaž Simetinger prejel visoko priznanje
JSKD Je uveljavljen koreograf, etnolog in kulturni antropolog, dr. Tomaž Simetinger.
Aktualno

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je na osrednji prireditvi sklada včeraj podelil priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture.

V prijetnem ambientu Hribarjeve dvorane na Ljubljanskem gradu se je zbrala množica ljubiteljev kulture, ki so prišli pozdravit in k nadaljnjemu delu spodbujat letošnje nagrajence. O dobitnikih nagrad, ki veljajo za najvišje in najprestižnejše na področju ljubiteljske kulture, je odločala strokovna komisija, ki so jo sestavljajo predsednik mag. Jože Osterman ter člani Ervin Hartman, Branka Bezeljak, Igor Švara in dr. Janko Malle. Kot so zapisali v obrazložitvi, je komisija izbirala med 24 predlaganimi kandidati, ki so se s svojim delom uveljavili vsak na svojem področju v lokalnem ali širšem okolju.

 

Po tehtnem premisleku je za prejemnika zlate plakete JSKD za življenjsko delo izbrala folklornika Vasjo Samca, ki je začel kot plesalec in koreograf v folklornih skupinah, kasneje pa se je uveljavil tudi kot raziskovalec plesnega izročila in pedagog, ki že vrsto let neutrudno predaja svoje znanje in izkušnje mlajšim generacijam.

 

Srebrne plakete so prejeli Metod Bajt, vsestranski glasbeni delavec, ki sodi med pomembnejše kulturne ustvarjalce v Posočju; Damijan Močnik, eden najuspešnejših, mednarodno prepoznavnih in najvidnejših zborovskih in vokalno-instrumentalnih skladateljev pri nas, dirigent in glasbeni pedagog; Nataša Petrovič, upokojena novinarka, poznavalka vin in ljubiteljica literature, ki ji gredo posebne zasluge za oživitev ljubiteljske literarne dejavnosti na Ptuju; Tone Urbas, ki s svojim delovanjem, bogatim znanjem in izkušnjami, organizacijskimi in vodstvenimi sposobnostmi že vrsto let soustvarja zgodovino slovenskega godbeništva; skupina Art Femips, ki jo tvorijo ljubiteljski slikarji, izvrstni krajinarji Feliks Frühauf, Ivo Kolar, Marijan Miklavec, Edi Sever in Pavel Ščurk.

image
JSKD Vsi letošnji nagrajenci.

Strokovna komisija je odločila, da letos podeli kar dva zlata znaka JSKD. Za svoje prepoznavno delo in vidne dosežke sta si ga prislužila Črnjan dr. Tomaž Simetinger, uveljavljeni slovenski folklorni koreograf, etnolog in kulturni antropolog, ter Rok Sanda, avtor gledaliških del, ki so v kratkem časovnem obdobju dosegla odmevne rezultate v slovenskem ljubiteljskem gledališkem prostoru.

Svečana prireditev je bila obogatena s kulturnimi točkami, s katerimi so se predstavili nekateri od nagrajencev. Nastopili so AFS France Marolt z Godčevskim koledovanjem v koreografiji dr. Tomaža Simentigerja, AFS Študent Maribor s Plesi ob Florijanovem v koreografiji Vasje Samca, zbor KZ Megaron pa je zapel pod vodstvom Damijana Močnika.

image
JSKD Dr. Tomaž Simetinger in Damijan Močnik.

Kdo je dr. Tomaž Simetinger?
Je uveljavljen slovenski koreograf, etnolog in kulturni antropolog, ki je bil do nedavnega umetniški vodja Akademske folklorne skupine France Marolt.
Svoje folklorno udejstvovanje je začel, ko se je pridružil folklorni skupini v domači Črni na Koroškem. Kasneje je postal član Akademske folklorne skupine France Marolt, kjer je bil med leti 2010 in 2016 umetniški vodja. Prav tu pa je dr. Simetinger začel uresničevati svojo vizijo, ki je odločilno vplivala na vzpostavitev novih smernic folklornega delovanja pri nas. Na podlagi novih teoretičnih etnoloških spoznanj in terenskih raziskav je začel snovati programe, ki so se odmikali od prevladujoče pozitivistične interpretacije dediščine. S tem je ključno doprinesel k spremembi razumevanja folklorne dejavnosti, ki se je pričela umikati od konceptov t. i. živega muzeja in se premaknila na polje uprizoritvene dejavnosti. Z razvojem novih modelov razumevanja pa zagovarja visoke normative kakovostnega uprizarjanja. Navkljub njegovi mladosti velja za enega najbolj produktivnih in ustvarjalnih koreografov, ki je sodeloval z desetinami folklornih in drugih plesnih skupin, kjer je ustvaril več kot sto koreografij in celovečernih predstav.
Zaveda se pomena, prenosa in razvoja koreografskega ter drugega plesnega znanja, zato je bil pobudnik in vodja projekta Plesni inkubator, v okviru katerega se mladi avtorji urijo v pripravi odrskih postavitev. O plesni kulturi predava tudi na Konservatorju za glasbo in balet Ljubljana in na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultetecUniverze v Ljubljani. Piše strokovne in znanstvene članke o folklorni dejavnosti ter kulturi plesa na Slovenskem. Na terenu je dokumentiral več kot tristo plesov, ki jih sproti kinetografsko notira in odrsko aplicira. V okviru JSKD je mentor za terensko raziskovanje plesa, predava in vodi seminarje, opravljal je vlogo urednika revije Folklornik in je glavni avtor edinega slovenskega učbenika za folklorno dejavnost.
Dr. Tomaž Simetinger je danes eden najbolj priznanih in najuspešnejših koreografov slovenske folklorne dejavnosti. Zlati znak JSKD mu podeljujemo kot priznanje za odmevne dosežke in uresničevanje njegove misije, postaviti folklorno dejavnost ob bok drugim plesno-umetniškim praksam v Sloveniji.