Nejc Strojnik
19.2.2020

Črna na Kitajsko poslala paket zaščitnih mask in oblek

Črna na Kitajsko poslala paket zaščitnih mask in oblek
EPA S koronavirusom je okuženih že več kot 74.000 ljudi.
Aktualno

Občina Črna na Koroškem je v kitajski Harbin, s katerim je od lani pobratena, za pomoč v boju proti novemu koronavirusu poslala zaščitne maske in obleke.

Sodelovanje med Črno in Harbinom se nadaljuje. S črnjanske občine so namreč prejšnji teden, še preden je na Kitajsko zaščitne maske poslala Slovenija, odpremili paket, v katerem je bilo 7.500 zaščitnih mask in 500 zaščitnih oblek (skafandrov). Maske in obleke so poslali v kitajsko velemesto Harbin, s katerim je županja Romana Lesjak nedavno podpisala Harbinsko deklaracijo, ki obsega 6 glavnih točk in s katero sta občini svoje sodelovanje usmerili predvsem na cilje trajnostnega razvoja. Pri dostavi zaščitne opreme iz Črne se je nekoliko zataknilo pri letalskih prevoznikih, ki te dni s Kitajsko delujejo v precej omejenem obsegu, a na koncu so rešili tudi to težavo. O pošiljki iz Črne so poročali tudi kitajski mediji.

Koronavirus je sicer po zadnjih podatkih na Kitajskem zahteval že več kot 2.000 smrtnih žrtev, več kot 74.000 ljudi je okuženih. Tako kitajske oblasti kot Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) medtem pozivajo proti prekomernim ukrepom za zajezitev epidemije. Kitajska oblasti so tako objavile raziskavo, iz katere je razvidno, da ima večina bolnikov milo obliko okužbe z virusom sars-cov2, predstavniki WHO pa opozarjajo, da je smrtnost kljub vsemu relativno nizka. Dodali so, da je bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, "manj smrtonosna" kot sorodna sindrom akutnega oteženega dihanja (sars) in bližnjevzhodni respiratorni sindromom (mers). (sta)