Nejc Strojnik
30.6.2020

(FOTO) ‘Črjanska zajla‘ je pripravljena, uradno odprtje bo v soboto

(FOTO) ‘Črjanska zajla‘ je pripravljena, uradno odprtje bo v soboto
Boris Keber
Popularno

V Črni na Koroškem je vse nared za sobotni spektakel, na katerem bodo uradno odprli najdaljši neprekinjen zipline v Sloveniji in enega najdaljših na svetu.

'Črjanska zajla', kot 1260 metrov dolgi jeklenici med Navrškim vrhom in tamkajšnjim smučiščem pravijo domačini, ima vse potrebne certifikate, narejeni so vsi testi, dodelana je vsaka podrobnost. Vse je torej pripravljeno na sobotno uradno odprtje, v sklopu katerega se bodo po jeklenici, kjer se bo drvelo več kot 100 kilometrov na uro, spustili koroški športniki in športnice, med njimi Tjaša Oder, Nataša Lačen, Katjuša Pušnik, Drago Pudgar, Gregor Vezonik in Sonja Pudgar ki se bo spustila namesto moža Danila.

Sobotno praznovanje je z veseljem in brez oklevanja podprl tudi predsednik države Borut Pahor, ki bo v soboto sicer Črno obiskal, a pravi, da se zaradi strahu pred višino po jeklenici ne bo spustil. V središču Črne bo postavljen velik zaslon, prek katerega bodo obiskovalci v živo spremljali dogajanje na štartu in cilju, prireditev bo vodila zdaj že nekdanja odbojkarica Iza Mlakar, za dodatno dozo adrenalina pa bodo skrbeli vrvohodci, ki bodo 'gurtne' napeli med cerkvenim zvonikom in približno 150 metrov oddaljenim avtodvigalom.

image
Boris Keber

40 evrov za konkretno dozo adrenalina

"Jeklenico smo poimenovali Olimp line. V sklopu tega smo zasnovali celostno podobo. Odločili smo se za mednarodno ime, saj želimo v Črno privabiti tudi tuje turiste. Jeklenica je zagotovo velika pridobitev. Ne le za Črno, ampak za celotno Koroško in nenazadnje tudi Slovenijo. Tisti, ki so se v sklopu usposabljanja za inštruktorje po njej že spustili, so bili navdušeni," je dejala županja Romana Lesjak, ki pogum za spust še zbira, a zagotavlja, da ga bo kmalu zbrala in se bo spustila tudi sama. Investicijo, ta je vredna 484 tisoč evrov, je z nekaj manj kot 200 tisoč evri podprl Geopark Karavanke, ki združuje 14 občin na obeh straneh meje. Z jeklenico bo upravljalo domače podjetje A-MaX d.o.o., za delo pa so usposobili 15 inštruktorjev, ki bodo skrbeli za varnost. Spust se bo začel v centru Črne, od koder bodo goste na 7 kilometrov oddaljen Navrški vrh odpeljali s kombijem in jih nato prišli iskati na cilj h kmetiji Kogelnik ter jih zapeljali nazaj v Črno. Do štarta bo mogoče dostopati tudi peš ali s kolesom. Spust bo namenjen starejšim od 12 let in lažjim od 130 kilogramov. Potekal bo dobrih 200 metrov nad tlemi, za dozo adrenalina pa bodo gostje odšteli 40 evrov. Prvi turistični spusti bodo mogoči v četrtek, 9. julija in nato vsak teden od četrtka do nedelje med 9. in 18. uro, pri čemer bodo večje skupine gostili v drugih terminih.

image
Boris Keber

Načrtov ne zmanjka

"Hitrost je kar precejšnja. So pa v vozičkih nameščeni magneti, ki glede na težo posameznika samodejno zavirajo. ​Zaviranje bo prilagojeno glede na težo tistega, ki se bo spustil. Prvo tehtanje bo v turistični pisarni, drugo na štartu. Tukaj ne sme biti napak. Med vožnjo bo prišlo tudi do kakšnega obrata, moraš biti kar vešč, da se celo pot pelješ brez obračanja," pove županja, ki jo vsakič znova očara tudi razgled, ki se odpre na štartu. "Kamniško-Savinjske Alpe​, Uršlja gora, Smrekovško pogorje. To so eni najlepših razgledov v Črni. Zgoraj bodo nameščene tudi klopi. Za tiste, ki bodo prišli samo uživati v razgledih na pokrajino in opazovali, kako se bodo spuščali drugi," pravi Lesjakova. Na štartu je svoje mesto našla tudi spominska plošča za pokojnega alpinista Grego Lačna, ki si je 'črjansko zajlo' prvi zamislil.

image
Boris Keber

Kljub temu pa, da bodo najnovejšo pridobitev odprli šele čez nekaj dni, županja že kuje načrte za prihodnost. Črnjani si lahko tako obetajo še ferato, ki bo speljana do štarta ziplina in poletno sankališče, ki bi gostom po zaključenem spustu po jeklenici omogočalo adrenalinsko vrnitev v središče Črne. "To sta projekta za prihodnost, ki se mi zdita precej zanimiva," je še povedala Lesjakova. 

image
Boris Keber
image
Boris Keber
image
Boris Keber