Tomaž Ranc
29.7.2020

Čezmejni turizem in koronakriza: Vrednote gostov so se spremenile, kot se niso še nikoli doslej

Čezmejni turizem in koronakriza: Vrednote gostov so se spremenile, kot se niso še nikoli doslej
Boris Keber
Aktualno

Christian Kresse, direktor krovne koroške turistične organizacije Kärnten Werbung v Celovcu: "Turistični obrati so lahko svoja vrata ponovno odprli šele 29. maja, zato je bil ogromen upad gostov, za kar 85 odstotkov." A stanje se izboljšuje.

Kakšni bodo po šestih letih rasti rezultati koroškega turizma v letu 2020, če začneva z zimsko sezono, ki je že bila ranjena s koronavirusom, in preideva na pomlad in poletje?

"V celotni zimski sezoni 2019/20, ta se je končala aprila, smo zaradi zaprtja hotelov zaradi epidemije do sredine marca zabeležili za 18 odstotkov manj turističnih prihodov in za 13,7 odstotka manj turističnih prenočitev v primerjavi s prejšnjo zimo. Brez koronavirusa je edina primerjava med lansko in letošnjo zimsko sezono možna za obdobje do konca februarja. In do takrat smo še rasli. Od novembra 2019 do februarja 2020 se je število turističnih prihodov v primerjavi z letom poprej povečalo za 8,1 odstotka in število turističnih prenočitev za 8,8 odstotka.

Razen nekaterih izjem so lahko nastanitveni obrati svoja vrata za turiste ponovno odprli šele 29. maja, zato so zaradi epidemije covida-19 zabeležili ogromen upad gostov, za kar 85 odstotkov. Takoj po odprtju so nekateri hoteli že od prvega dne poročali o številnih novih rezervacijah, drugi ne. Podatki za junij še niso na voljo, pričakujemo jih kmalu."

Škoda v sektorju turizma je velika povsod po Evropi, kakšna pa je situacija ta trenutek? Kaj vleče?

"Za julij in avgust z rezervacijami kaže še posebno dobro na območjih jezer, tam je povpraševanje še zlasti veliko, sledijo alpske regije. Delež avstrijskih gostov sicer poleti znaša 40 odstotkov, kar je tudi letos naš cilj.

Smo pa od ponovnega odprtja hotelov znova opazili veliko gostov, vključno z mnogimi Avstrijci, ki sicer počitnice preživljajo v drugih državah, a letos prvič dopustujejo na Koroškem. Ti gostje so prijetno presenečeni in izredno navdušeni nad tukajšnjo počitniško izkušnjo v alpski regiji - nad kolesarjenjem in pohodništvom v kombinaciji z alpsko-jadransko kulinariko. Prizadevamo si poudariti raznovrstnost ter povezavo med gorami in jezeri. Koroška je že prvi teden po razglasitvi zaprtja države ustanovila svojo lastno delovno skupino in zasnovala program okrevanja, s ciljem, da po ponovnem odprtju zaščiti goste, zaposlene v turizmu, podjetnike in seveda lokalno prebivalstvo. Naredili smo vse, da bi se na najboljši možni način pripravili na vprašanja varnosti, in na to seveda nismo pozabili niti zdaj, julija in avgusta, torej med visoko sezono. Najpomembnejša stvar, ki jo moramo ohraniti, sta zaupanje in verodostojnost."

Dejstva in številke v 2019. ter primerjava s Slovenijo
Bruto dodana vrednost turizma na avstrijskem Koroškem je lani po podatkih organizacije Kärtnen Werbung znašala 2,4 milijarde evrov, medtem ko je po podatkih Damijan.blog panoga gostinstva v Sloveniji (vključeni sta nastanitvena dejavnost s hoteli in drugim ter dejavnost strežbe jedi in pijač) imela dve milijardi evrov prihodkov in ustvarila 800 milijonov evrov dodane vrednosti.
Avstrijska Koroška je v koledarskem letu 2019 zabeležila 3,24 milijona turističnih prihodov, kar je 1,9-odstotna rast v primerjavi z letom poprej, in 13,36 milijona turističnih prenočitev, kar pomeni 0,02-odstotno rast. Gre za najvišje število turističnih prihodov, ki so ga kdaj zabeležili na Koroškem, in že šestletno zaporedno rast.
Celotna Slovenija, ki prav tako zaznava rast, je lani imela 15,7 milijona prenočitev in 6,22 milijona prihodov.
Samo poleti so na avstrijskem Koroškem našteli 2,3 milijona turističnih prihodov, kar je 3,7-odstotna rast, in 9,6 milijona turističnih prenočitev, kar pomeni 0,8-odstotno rast. To pomeni vnovičen rekord.
Po strukturi gostov glede na število prenočitev jih je bilo največ, 40 odstotkov, domačih, 37 odstotkov Nemcev, 8 odstotkov Nizozemcev ...

image
Tomaž Ranc Christian Kresse

Pričakujete po krizi posebne spremembe v turizmu - nove modele, poslovne strategije? Je množični turizem preteklost in bo turizem postal pisan na kožo posamezniku?

"Raziskave potrjujejo, da so se vrednote gostov spremenile, kot se niso še nikoli doslej. Ljudje potrebujejo sprostitev po karanteni, ki je bila za marsikoga zelo težko obdobje. Stopiti iz časa, iskanje samega sebe, ukvarjanje s stvarmi, ki nas odvračajo od vsakdanjika, vse to iščejo. Popotniki zdaj preprosto ponovno odkrivajo našo državo, se zapeljejo v regije, ki jih morda prej niso poznali, ter imajo povsem nove motive za počitnice. Nepričakovane izkušnje ljudi presenetijo in učinkujejo kot poletni umik, za kar je na Koroškem veliko potenciala."

Dobro bi bilo, da smo tudi optimistični, ampak ali menite, da je turizem v Avstriji bolj prizadet kot druge panoge?

"Trenutno ne želim delati nobenih primerjav, toda potovalna industrija je utrpela izredno hud udarec. Gre za velik izziv za celotno avstrijsko turistično industrijo in zdaj je bolj pomembno kot kadarkoli prej, da sodelujemo, kajti v potovalni industriji gre letos za golo preživetje."

Lani 13,3 milijona turističnih prenočitev
Avstrijska dežela Koroška je lani zabeležila 13,3 milijona turističnih prenočitev in 3,2 milijona turističnih prihodov.
Celotna Slovenija, ki prav tako zaznava rast, je lani imela 15,7 milijona prenočitev in 6,2 milijona prihodov.
Ljudje potrebujejo sprostitev po karanteni, ki je bila za marsikoga zelo težko obdobje, iščejo sebe.

Kako avstrijska vlada pomaga sektorju?

"Paket pomoči avstrijske zvezne vlade za blaženje posledic epidemije je namenjen ohranjanju delovnih mest in zagotavljanju likvidnosti podjetij. Med temi ukrepi so denimo subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, dodatek za ponovni zagon, sklad za finančno prvo pomoč samozaposlenim, ki so trenutno brez prihodkov, jamstva za podjetja, subvencije za fiksne stroške in davčne olajšave. Hkrati se lahko od 1. julija vsi lokalni ponudniki turističnih storitev, njihovi uslužbenci in vsi, ki so v stiku z gosti, brezplačno testirajo na novi koronavirus. Stroške testiranj bo pokrila zvezna vlada. Avstrija si prizadeva svojim gostom zagotoviti maksimalno varnost in prijetno počitniško izkušnjo."

Gotovo poznate, da slovenska vlada pomaga turizmu z vavčerji, ki naj jih turisti porabijo v Sloveniji. Kaj menite o tej potezi?

"Vsaka vlada ima svoj lastni program in sprejema svoje lastne odločitve. Vsekakor vsem turističnim državam in destinacijam želim, da na najboljši možni način in ob čim večji podpori uspešno prebrodijo to krizo."