Jasmina Detela
9.7.2019

Četrt milijona za novo teniško halo na Ravnah

Četrt milijona za novo teniško halo na Ravnah
Arhiv TBS Investa Takšna bo montažna teniška hala na Ravnah. 
Aktualno

Občina Ravne zasebnemu podjetju TBS Invest iz Dravograda podelila stavbno pravico za trideset let, pobude tudi za vračanje drugih športov. 

Občina Ravne na Koroškem je podjetju TBS Invest podelila stavbno pravico, da bo na dveh tenis igriščih v športnem parku zgradilo montažno halo. Dela bodo pričeli v avgustu, odprtje pa je predvideno že konec septembra. Z novo pridobitvijo bodo lahko člani Tenis kluba (TK) Ravne, ki je po letu 2000 zaradi odstranitve balona začel stagnirati, in tudi rekreativni igralci aktivni pozimi in poleti. Naložba je ocenjena na okoli 250 tisoč evrov in jo bo v celoti financiralo zasebno podjetje v lasti Dravograjčana Boruta Štora.

image
Takšna bo montažna teniška hala. 

Tveganja za občino ni

V lasti ravenske občine so na območju DTK tri tenis igrišča, ki jih upravlja Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti ​(ZKŠTM) Ravne, a so potrebna obnove, zanjo pa občina trenutno nima dovolj sredstev. Včeraj so podpisali tridesetletno pogodbo o ustanovitvi stavbne pravice. Za prodajo zemljišča se občina ni odločila zato, ker gre za območje širšega javnega interesa, stavbna pravica pa omogoča občini, da nekaj pridobi, in tudi zasebniku, da izgradi infrastrukturo. Vrednost stavbnega zemljišča, ki jo je moralo plačati zasebno podjetje, je dobrih 25 tisoč evrov.

"Gre za zasebno investicijo in ne za javno-zasebno partnerstvo. Investitor bo zgradil objekt v lastni režiji in ga tudi sam upravljal, občina ne bo uporabnik dvorane. Vesel sem, da se na Ravnah začenjajo vrhunske zgodbe, ki niso vedno odvisne od javnih sredstev. Tveganj za občino ni, razen da smo se odrekli dvema javnima igriščema, smo pa eno ohranili v javni lasti," pojasni ravenski župan Tomaž Rožen. Da te infrastrukture niso imeli, je bil velik hendikep občinskega javnega zavoda, je ocenil. Prepričan je, da se zdaj tenis na Ravne vrača skozi velika vrata. Da je občina prepoznala interes za vzgojo mladih igralcev, rekreativcev in tudi možnost igranja za vse občane, ki so se doslej morali voziti drugam, veseli tudi Štora, ki je kot mlad tenisač treniral na Ravnah, kjer je bil tenis v preteklosti zelo razvit.

Na Ravnah bodo z gradnjo hale oživili tenis

Z mladimi igralci začenjajo novo zgodbo

"TK Ravne je nastopal v prvi ligi, igralci so sodelovali na turnirjih Teniške zveze Slovenije. Na Ravnah je bilo tudi prvo pokrito igrišče, ki pa je po letu 2000 zaradi odstranitve balona začelo stagnirati. Klub je postopoma propadel in igralci so odšli v druge klube. Čas je, da začnemo novo zgodbo z mladimi igralci, ki že zmagujejo na nekaterih turnirjih po Sloveniji in v tujini," je dejal Štor. Ravenski TK trenutno šteje okoli 20 članov, imajo tudi dovolj kvalitetnih trenerjev.

image
Jasmina Detela Mlade tenisačice TK Ravne. 

Kot ugotavlja Štor, tovrstnega športnega parka, kot je na Ravnah, kjer je so na enem območju združeni smučanje, bazen, atletska steza in nogomet, v Sloveniji ni. Treba ga je dodatno razvijati in dvigniti na višji nivo. Ena od možnosti je postavitev montažne teniške hale, ki bo omogočala igranje tenisa na dveh igriščih v vsakem vremenu, saj bodo lahko stranice avtomatsko dvignili. Postavili bodo tudi manjše garderobe.

Novo naložbo pozdravlja tudi direktor ZKŠTM Aleš Logar. Nadejajo se številnih novih priložnosti, tudi večji obisk hostla, saj nimajo pokritih igrišč za tenis. Tretje tenis igrišče bodo ohranili v javni lasti in ga tudi v bodoče vzdrževali za letni program športa. Naš cilj je, da se športna infrastruktura obnavlja in živi ter da občanom omogočimo vedno boljše pogoje, še dodaja Logar in napove, da na DTK v jesenskih mesecih odpirajo tudi fizioterapijo.

Nova montaža teniška hala v velikosti 1300 kvadratnih metrov bo obogatila DTK oziroma športni zavod s športi, ki manjkajo. Na občini so prejeli tudi še druge pobude za vračanje športov, kot so smučarski skoki in plezanje, povečati bo treba rezervno nogometno igrišče. Na naše vprašanje, ali območje pri DTK ne bo prenatrpano, župan odgovarja, da so prostorske možnosti takšne, kot so.

image
Jasmina Detela Podpis pogodbe o podelitvi stavbne pravice, od leve Aleš Logar, Tomaž Rožen in Borut Štor.

Po 30 letih bo objekt občinski
Stavbna pravica je sicer pravni posel, pri katerem občina podeli stavbno pravico na zemljišču, kjer potem nekdo zgradi določen objekt. A razmerje se tu ne konča. Po tridesetih letih bo vsa infrastruktura pripadla občini, ki bo morala plačati zasebniku polovico takratne tržne vrednosti hale.