Tomaž Ranc
16.2.2019

Čeferin ve, da smo Korošci za mušter

Čeferin ve, da smo Korošci za mušter
Tomaž Ranc Aleksander Čeferin in Tomaž Partl, predsednik disciplinske komisije Uefa, na kongresu Uefa v Rimu.
Aktualno

Iz ozadja rimskega kongresa Evropske nogometne zveze: ko v Vatikanu srečaš Korošca. Koroška je zibelka slovenstva, fuzbal pa za mnoge več kot vsaka religija.

Rim je večno mesto in italijanska prestolnica, ki je bila v začetku februarja tudi center evropskega in svetovnega nogometa z najmočnejšim možnim slovenskim pečatom. A vsaj malo tudi s koroškim. Korošci smo pač "zmern zravn". Med 300 udeleženci kongresa Uefe je bila močna slovenska delegacija. Kako tudi ne, če se je pa za štiri leta na vrh Evropske nogometne zveze, ki bo v letu 2020 imela 5,7 milijardni proračun, zavihtel – Slovenec, Aleksander Čeferin. Karateist s črnim pasom, odvetnik, oče in navdušen nogometaš, ki je dolga leta 8. februarja brcal na Kulturnem šoku na Prevaljah in se družil s Korošci – tako na Koroškem kot na "povratnem" turnirju v Grosuplju. Če je boter Čeferinovega nogometnega druženja s Korošci avtor tega članka, ki je bil tudi med sedmerico slovenskih poročevalcev s kongresa, pa na eminetnem dogodku v Rimu, od koder sem med 150 novinarji svetovnih medijskih hiš poročal za Večer, ni(sem) bil edini Korošec. Srečal sem še enega. A katerega le?

image
Arhiv Večera Čeferin je z okrepljeno ekipo  odvetnikov pogosto igral nogomet in zmagoval na Kulturnem šoku na Prevaljah. Fotografija iz leta 2013.

Prva misel Korošcev bo morda, da sem naletel na dr. Ivana Rebernika, nekdanjega šefa vatikanske knjižnice in bivšega slovenska veleposlanik v Vatikanu. Rebernik je Prevaljčan iz Zgornjega Kraja, ki je znan tudi po gostoljubnosti in po tem, da je lepo število Korošcev, če so ga le našli v Vatikanu, popeljal po najbolj skritih kotičkih vatikanske knjižnice, znamenitih vrtov in muzeja in - da je več papežev poznal tudi osebno. Slovenija mu je za zasluge podelila srebrni red za zasluge za prispevek h krepitvi odličnih odnosov med Slovenijo in Svetim sedežem. Vendar ni bil Rebernik, tiste dni je obležal zaradi gripe, sicer bi se v Rimu lahko srečala. Je pa menda sodeloval v pripravi Čeferinovega obiska pri papežu Frančišku, za katerega sem izvedel nekega večera prej. "Zjutraj grem k papežu," mi je namreč namignil oblegani Čeferin, utrujen od sestankov s predsedniki vseh 55-ih evropskih nogometnih zvez. Vsi so tiste dni želeli srečati z Grosupeljčanom, ki je seveda želel vsakemu nameniti vsaj nekaj minut. No, sam pa sem bil zadovoljen nad eksluzivno novico. Čeferin pa tudi, saj se s papežem pač ne srečaš vsak dan.

image
EPA Nogometna in posvetna oblast. Srečanje predsednika Uefe in papeža Frančiška. 

Novinarjev seveda k papežu ne spustijo blizu, še Rebernik bi ti težko "zrihtal" intervju, a tudi "jaga" za obleganim Čeferinom je bila te dni zelo naporna. Papež je sicer kot pravi Argentinec goreč za fuzbal, navija za klub San Lorenzo. Nemec Benedikt je držal pesti za Bayern, Poljak Janez Pavel drugi je v domovini hodil na tekme Cracovie, nato pa je bil častni član kar treh klubov, Borussie Dortmund, Schalkeja 04 in Barcelone.

Ampak pustimo papeška pota, krenimo raje nazaj na koroške steze.

Tisti Korošec, ki sem ga srečal na kongresu, je sivolasi kmet, pravnik in sodnik Tomaž Partl, doma iz Bistrice v Rožu. In ta Partl tudi v fuzbalu ni kdorsibodi, ampak kar neizprosni šef Uefine disciplinske komisije. Ta je v preteklosti kaznovala različne najtežje nogometne kalibre, od trenerja Mourinha, igralca Rooneya, opravka pa ima tudi z ekstremisti, ki zlorabljajo nogomet in si zaslužijo pravično kazen. Tudi izkušeni Partl je bil presenečen in dobro mu je delo, ker je v Rimu srečal Korošca, pa še s tako lepim imenom! Navdušen pa je tudi, ker je predsednik Uefe slovenskih korenin, rekoč, da si pred leti nihče ne bi mogel predstavljati, da bi lahko kdo iz tako majhne države postal prvi človek evropskega nogometa. 

image
Tomaž Ranc Dr. Tomaž Partl je koroški Slovenec, ki predseduje disciplinski komisiji Uefa.

Partl mi je zaupal, da je tudi sam v Uefine nogometne kroge prišel prav zato, ker je Slovenec – povabili so ga, ker je v času razpadanja Jugoslavije znal slovensko in so rabili nekoga, če kaj "zagusti". Pa naj še kdo reče, da smo Korošci "kr tk". ​ Koroška je tako ali tako zibelka slovenstva, fuzbal pa za mnoge več kot vsaka religija. 

image
Tomaž Ranc Tomaž Ranc in Aleksander Čeferin po Večerovem intervjuju v Rimu. Natančneje, v Vatikanskem muzeju, zanj pa sta se dogovorila v Sikstinski kapeli.
Koroška je zibelka slovenstva, fuzbal pa za mnoge več kot vsaka religija