Gregor Grosman
17.5.2020
Tomaž Ranc
17.5.2020

Čeferin pozdravlja nadaljevanje bundeslige. Pa slovenska prva liga?

Čeferin pozdravlja nadaljevanje bundeslige. Pa slovenska prva liga?
Reuters
Šport

Večina evropskih lig je bila prekinjena sredi marca zaradi covida-19, nekatere lige pa so napovedale nadaljevanje prvenstva v prihodnjih tednih. Francoska in belgijska liga sta odpovedali nadaljevanje prvenstva in predčasno razglasili prvaka, nizozemska liga pa je končala prvenstvo brez prvaka. Medtem pa se je nemška bundesliga v soboto vrnila in nadaljevala od marca prekinjeno prvenstvo.

Evropska nogometna zveza Uefa konec sezone 2019/20 načrtuje do avgusta, vključno z ligo prvakov in evropsko ligo, je v pogovoru za beIN Sports dejal predsednik združenja evropskih nogometnih zvez Aleksander Čeferin. Prvi mož evropskega nogometa pričakuje, da bo vsaj 80 odstotkov lig končalo svoja prvenstva na igriščih.

Nogometno evropsko prvenstvo, euro 2020, sprva predvideno za letošnje poletje v 12 evropskih mestih, je prestavljeno na poletje leta 2021.

Čeferin upa, da bo vsaj 80 odstotkov lig šlo po tej poti in končalo svoja prvenstva. "Imamo idejo, vendar moramo počakati, da izvršni odbor Uefe potrdi datume. Lahko rečem, da bo evropska sezona končana, če bo šlo vse tako, kot vidimo zdaj, avgusta," je Čeferin povedal za beIN Sports, je poročanje britanske tiskovne agencije Reuters povzela hrvaška tiskovna agencija Hina. "Kot zdaj stojijo stvari, sem prepričan, da bomo lahko končali evropsko sezono, kar pomeni tudi tekmovanja pod Uefinim dežnikom," je dejal Čeferin.

Nemški Sky podrl rekord gledanosti bundeslige
Sobotni zagon nemške bundeslige je pred televizijske zaslone v Nemčiji prikoval več kot šest milijonov gledalcev. Televizija Sky je tako postavila rekord gledanosti za omenjeno nogometno prvenstvo. Ob pol štirih popoldne, ko so se začele prve tekme, tudi med Schalkejem in Borussio Dortmundom, je Sky na svojem plačljivem programu zabeležil 3,68 milijona gledalcev. To je več kot dvakrat toliko, kot se jih na običajno nogometno soboto zbere pred malimi zasloni. Temu pa je treba dodati še 2,45 milijona ljudi, ki so si tekmo ogledali na brezplačnem programu Skya. V starostni skupini med 14 in 49 let si je nogometno dogajanje ogledalo več kot 60 odstotkov ljudi, kar je absolutni rekord za Sky.

"Mislim, da bo večina lig končala svoja prvenstva. Tiste, ki jih ne bodo, bo to povsem njihova odločitev. Toda vseeno bodo morali nogometaši igrati kvalifikacije, če bodo želeli sodelovati v Uefinih tekmovanjih," je pojasnil prvi mož evropskega nogometa. Tako liga prvakov kot tudi evropska liga sta trenutno prekinjeni na začetku izločilnih bojev. Trenutno ni mogoče napovedati, kaj se bo zgodilo s francoskim nogometom, glede na odločitev francoske vlade, ki je športna tekmovanja v tej državi prepovedala do konca julija.

"PSG in Lyon bosta morala organizirati tekme v Franciji," je dejal Čeferin. "Če to ne bo mogoče, bodo Francozi to morali storiti na nevtralnih tleh. Ne vidim razloga, da jim francoska vlada ne bi dovolila, da organizirajo tekmo brez gledalcev, ampak bomo videli. To je zunaj moje moči," je poudaril.

Nogometno evropsko prvenstvo, euro 2020, sprva predvideno za letošnje poletje v 12 evropskih mestih, je prestavljeno na poletje leta 2021.

"Pogovarjali smo se s predstavniki devetih mest in vse je bilo dogovorjeno," je dodal Čeferin. "Imamo nekaj težav s preostalimi tremi mesti. Torej bomo nadaljevali pogajanja. Načeloma bomo prvenstvo organizirali v 12 mestih, če pa tega ne bo mogoče izpeljati, smo pripravljeni turnir izpeljati v desetih, devetih ali osmih," pravi Slovenec na položaju predsednika Uefe.

NZS bo usklajevala naslednji teden
Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović je po petkovi odločitvi vlade, da bo od 18. maja dovoljeno tekmovanje in tudi običajno treniranje v ekipnih športih, sprva določeno za teden dni pozneje, dejal, da je to zelo dobrodošlo. "Lažje bomo končali sezono, v naslednjem tednu pa moramo pripraviti protokole za tekmovanja." Prav tako še ni določen natančni datum nadaljevanja sezone v prvi ligi, po Mijatovićevih besedah bo to najverjetneje v prvem tednu junija, kot je bilo napovedano že doslej.
Pri treningih in tekmovanjih je za zajezitev novega koronavirusa treba upoštevati še navodila in priporočila zdravstvenih oblasti in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za posamezne športe.
"S svetovalno zdravstveno skupino in NIJZ smo že uskladili pripravljena navodila za vadbo, tako v skupinah kot tudi običajno nogometno vadbo v stiku. Tako da lahko treningi nemoteno tečejo. V naslednjem tednu pa moramo pripraviti še vse potrebno za izvedbo tekem. Nov odlok vlade pomeni za nas bolj kvalitetno vadbo in klubi se bodo sedaj lažje pripravili na nadaljevanje sezone," je za STA dejal Mijatović.
"S klubi se moramo pogovoriti še, kakšne so njihove potrebe in pričakovanja, koliko časa rabijo za treninge pred začetkom tekem. Tudi ta datum bomo usklajevali naslednji teden. Mislim, da za to ne bomo potrebovali nobenih dodatnih sklepov izvršnega odbora NZS, ki je že potrdil, da se tekmovanje nadaljuje, ter tudi tri možne datume začetkov," je pojasnil Mijatović.
Doslej je NZS kot možne datume začetka prvenstva navajala 5., 6. ali 10. junij.
Prvoligaški klubi so pred prekinitvijo odigrali 25 od 36 krogov. Vodi Olimpija s 50 točkami pred Celjem in Aluminijem (po 45), Mariborom (43), Muro (38), Taborom iz Sežane (29), Bravom (28), Triglavom (27), Domžalami (26) in Rudarjem iz Velenja (10).
NZS je predčasno končala drugo ligo, zaradi česar je znano, da bo v prihodnji sezoni nov prvoligaš Koper ter da se bo v kvalifikacijah za prvo ligo, ki bodo na sporedu po koncu prvoligaške sezone, s predzadnjim iz Prve lige Telekom Slovenije merila Gorica.
Sicer pa morajo končati tudi še pokalno tekmovanje, štirje polfinalisti bodo predvidoma igrali v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju brez prisotnosti gledalcev. Polfinalna para sta Aluminij - Mura in Kalcer Radomlje - Nafta 1903.

image
Tomaž Ranc Radenko Mijatović si želi skorajšnje odločitve tudi za nadaljevanje prve slovenske lige. O tem naj bi Nogometna zveza odločala kmalu.