Gr.G., STA
13.1.2020

Krizni sestanek končan: Kraljica Elizabeta se strinja s prehodnim obdobjem za Harryja in Meghan

Krizni sestanek končan: Kraljica Elizabeta se strinja s prehodnim obdobjem za Harryja in Meghan
EPA
Svet znanih

Britanska kraljica bo Harryju in Meghan dovolila živeti v Kanadi in Veliki Britaniji.

Britanska kraljica Elizabeta II. se strinja glede prehodnega obdobja za princa Harryja in njegovo soprogo Meghan, ko bosta lahko živela tako v Veliki Britaniji kot Kanadi, je sporočila danes po srečanju o prihodnji vlogi para. Kraljica je v izjavi sporočila, da popolnoma podpira željo Harryja in Meghan, ampak bi ji bilo ljubše, če bi v celoti ostala člana kraljeve družine in opravljala vse obveznosti. Pred njimi je še vedno delo glede razrešitve te komplekse zadeve, ampak pričakuje končno odločitev v prihodnjih dneh, je dodala po poročanju britanskega BBC. "Moja družina in jaz popolnoma podpiramo željo Harryja in Meghan, da si ustvarita novo življenje kot mlada družina," je sporočila kraljica.

image
Reuters Prince Harry, Meghan in njun sin Archie

Izrazila je razumevanje, da želita bolj neodvisno življenje kot družina, a hkrati ostati cenjen del kraljeve družine. Kot je pojasnila, bo nastopilo prehodno obdobje, ko bo par živel v Kanadi in Veliki Britaniji. "To so kompleksne zadeve, ki jih mora rešiti moja družina in ostalo je še nekaj dela, ampak sem prosila za končno odločitev v prihodnjih dneh," je dodala.

Zgodovinar Robert Lacey je za BBC povedal, da je bila kraljica v svoji izjavi nenavadno osebna, saj je večkrat govorila o "moji družini" in "mojem vnuku". Namesto vojvode in vojvodinje sussekške pa je mlad par imenovala kar Harry in Meghan.

Elizabeta II. je danes gostila srečanje s princem Harryjem, njegovim bratom, princem Williamom in očetom, princem Charlesom. Glave kraljeve družine so na "sandringhamskem vrhu", kot se je srečanja prijelo ime, razpravljali o prihodnosti Harryja in Meghan, potem ko sta prejšnji teden sporočila, da opuščata kraljeve dolžnosti. Rada bi postala tudi finančno neodvisna.

image
Damir Sagolj Princ Harry in njegova žena Meghan 

Srečanje, ki naj bi v določenih pogledih pisalo zgodovino, je potekalo na kraljevem posestvu Sandringham, prek konferenčnega klica pa naj bi na njem sodelovala tudi Meghan, ki se je pred dnevi vrnila v Kanado k sinu Archieju. Točne teme pogovorov zaenkrat niso znane, a naj bi bilo na dnevnem redu financiranje vojvode in vojvodinje sussekških, ohranitev kraljevih nazivov in opravljanje kraljevih dolžnosti. Zbrani na tako iimenovanem sandringhamskem vrhu naj bi preučili niz možnih rešitev, pri čemer naj bi upoštevali načrte para.

image
Reuters

Vojvoda in vojvodinja sussekška se nameravata odreči sredstvom, ki jih kraljevi družini letno namenja vlada za izpolnjevanje njenih uradnih dolžnosti. Po njunih navedbah, ki sta jih objavila na novi spletni strani, ta sredstva pokrijejo približno pet odstotkov njunih trenutnih stroškov z osebjem. Njune preostale stroške pokrijejo sredstva iz dohodka cornwallskega vojvodstva, premoženja Harryjevega očeta Charlesa, katerega vrednost naj bi bila milijarda funtov. Par glede na izjavo na spletni strani pričakuje ohranitev te finančne podpore. Stroške zasebnih potovanj, kot poudarjata, pokrivata sama. Harry naj bi ob smrti matere Diane podedoval sedem milijonov funtov, Meghan je bila, ko sta se spoznala, uspešna igralka. Tako naj bi skupaj razpolagala z med 10 in 15 milijoni funtov. 

Končni dogovor bi lahko predstavljal vzorčni primer za urejanje odnosov v prihodnjih generacijah kraljeve družine, vključno z najmlajšima otrokoma princa Williama, princeso Charlotte in princem Louisom.