Andreja Čibron Kodrin
14.6.2019

(FOTO) Briga me za konec sveta na Ravnah

(FOTO) Briga me za konec sveta na Ravnah
Andreja Čibron Kodrin Z odprtja razstave.
Kultura

V Galeriji Ravne čez poletje razstava Briga me za konec sveta.

V Kulturnem centru Ravne je na ogled razstava risb, kolažev in videov iz zadnjih let kiparke Vesne Bukovec. Poimenovala jo je Briga me za konec sveta/I can't be bothered with the end of the world. Za njena dela je značilen kritičen odnos do ksenofobije in potrošništva.

image
Andreja Čibron Kodrin Avtorica Vesna Bukovec (v ozadju ena od njenih digitalnih povečav iz triptiha Ne v mojem imenu z naslovom Domoljubi)
Bukovčeva (1977, Ljubljana) je diplomirala in magistrirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Deluje kot samostojna avtorica ter v okviru umetniške skupine Kolektiva (z Metko Zupanič in Lado Cerar). Ustvarja v različnih medijih (predvsem risba in video, občasno tudi fotografija, instalacija), pri tem uporablja različne postopke (raziskava, apropriacija, participacija idr.). Predstavila se je na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah v domačem in mednarodnem prostoru. Z istoimensko razstavo je že gostovala v galerijah Simulaker (kuratorka Anja Zver) in artKIT (kuratorka Živa Kleindienst). Sodelovala je tudi že na nekaj razstavah v Koroški galeriji likovnih umetnosti (denimo pri projektu Čas za zgodbe).

Kot je ob odprtju povedala Bukovčeva, je grafična mapa V iskanju svobode (Ecce homo) nastala leta 2016, ko je v begunskem centru v Šentilju spoznala pisateljico Widad Tamimi, ki je za časnik Delo zapisala 12 tragičnih zgodb beguncev, sama pa je dodala ilustracije, od katerih jih je na aktualni razstavi pet. "Ker sem predtem pri delu uporabljala ironičen odnos, je bil ta projekt zame kar velik izziv," je pojasnila. Z risbama s tušem na papirju Šenčur I in II (2016) pa se je odzvala na porast sovražnega govora; tudi tu je za motiv uporabila fotografiji, napise na transparentih pa je spremenila v pozitivno sporočilo. Kritičnost do brezbrižnosti družbe in do lažne idile odraža tudi njen kolaž Kot da/Continue as if everything is right (2014). Begunsko tematiko in nacionalizem prikazujeta tudi videa Okrožnica in Zlorabljeni pojmi, prvi denimo s povednim izborom besed in znakom za nalaganje, znanim s spleta, kot simbolom ponazoritve občutkov čakajočih na azil. Tudi triptih Ne v mojem imenu v tehniki digitalnega tiska (2016) je nastal po fotografijah. Vsebuje risbe Varnost za koga, Domoljubi (avtorica je dodala napis na transparentu Ponosni, da sovražimo) in Svoboda za koga (upodobila je slovenski parlament, obdan z bodečo žico).

"S serijo risb na roli papirja Briga me … sem se leta 2018 vrnila k ironiji," je dodala avtorica. Narisala je niz podob iz posameznikovega življenja, ki pri gledalcih vzbudijo nasmeh, razmišljanje, pogled z drugačnega zornega kota … Najnovejša serija In vendar me briga pa je nastala za aktualno razstavo: "Hotela sem posredovati neki pozitivni zgled, da je vseeno mogoče kaj doseči; po fotografijah različnih protestov iz različnih zgodovinskih obdobij iz različnih držav sem na petnajstih risbah s tušem na papir poudarila vlogo žensk, ki so pri tem izpostavile svoje telo."

image
Andreja Čibron Kodrin Iz grafične mape (barvni sitotisk) V iskanju svobode (Ecce homo), 2016.

Obiskovalca razstave dela nikakor ne puščajo ravnodušnega, grenkega priokusa, ki ga povzroči razgaljanje sovraštva in brezbrižnosti ter zaverovanosti posameznika vase, ne odpravijo niti podarjeni, ročno narejeni čokoladni bonboni: tudi v ovitku se namreč skriva avtoričino sporočilo, denimo o količini zavržene hrane in o lakoti na svetu.

"V svojem delu je Vesna Bukovec nedvoumno politična in ne skriva svoje angažiranosti in prizadetosti," ocenjuje kustos razstave Jernej Kožar iz Koroške galerije likovnih umetnosti.

image
Andreja Čibron Kodrin Triptih Ne v mojem imenu (digitalni tisk), 2016: Domoljubi in Svoboda za koga.
image
Andreja Čibron Kodrin Iz serije Briga me …, 2018: Za nedeljsko kosilo.
image
Andreja Čibron Kodrin Razstava Briga me za konec sveta.
image
Andreja Čibron Kodrin Fatima, ena od pretresljivih zgodb beguncev, ki jih je zapisala Widad Tamimi in so skupaj z ilustracijami Vesne Bukovec izhajale v Delu v seriji Begunec_ka sem.
image
Andreja Čibron Kodrin Triptih Ne v mojem imenu (digitalni tisk), 2016: Varnost za koga, Domoljubi in Svoboda za koga.
image
Andreja Čibron Kodrin Razstava Briga me za konec sveta, serija In vendar me briga, 2019.
image
Andreja Čibron Kodrin Iz serije Briga me …, 2018: Namesto razglednice.
image
Andreja Čibron Kodrin Iz serije Briga me …, 2018: Darilo države.
image
Andreja Čibron Kodrin Direktorica KGLU dr. Andreja Hribernik, kustos razstave mag. Jernej Kožar in avtorica Vesna Bukovec. Hribernikova je bila vesela avtoričine donacije grafične mape V iskanju svobode.