Jasmina Detela
18.4.2019

Bralna značka v slovenjgraškem domu starostnikov: Od ideje do odličnega projekta

Bralna značka v slovenjgraškem domu starostnikov: Od ideje do odličnega projekta
Jasmina Detela Partljič s stanovalcem Petrom Jamerjem 
Aktualno

V slovenjgraški enoti KDS zaključili že šesto bralno sezono projekta Bralna značka Toneta Partljiča, letos preko 300 udeležencev bralo dela pisatelja Andreja Makuca. 

V slovenjgraškem domu starostnikov, ki je enota Koroškega doma starostnikov (KDS) Črneče pri Dravogradu, so s prireditvijo in podelitvijo nagrad najbolj pridnim bralcem zaključili šesto sezono projekta Bralna značka Toneta Partljiča. Gre za projekt, ki vzpodbuja branje in medgeneracijsko sodelovanje.

image
Jasmina Detela Partljič pozdravlja Makučevo mamo in teto

Tokrat je v njem sodelovalo okoli 300 mlajših in starejših bralcev, poleg starostnikov še njihovi svojci, zaposlenih v domu, člani ravenskega medgeneracijskega centra, učenci okoliških osnovnih šol, dijaki in gimnazijci obeh koroških gimnazij ter knjižničarke. Prebirali so dela koroškega pisatelja Andreja Makuca. "Z njim se srečujemo v več vlogah. Z nami sodeluje kot sorodnik, saj sta v domu njegova mama in teta, kot avtor v šesti bralni sezoni in tudi kot moj nekdanji profesor slovenskega jezika. Bil je zelo zahteven in pošten," je povedala vodja slovenjgraške enote Marjana Kamnik.

image
Jasmina Detela

Projekt sicer poteka med novembrom in aprilom, odvija se na treh lokacijah, v slovenjgraški poslovni enoti, Koroškem domu starostnikov Črneče in v medgeneracijskem centru na Ravnah. Na vsaki lokaciji v sodelovanju s šolami pripravijo tudi literarno-gledališko delavnico.

"Iz ideje se je rodil odličen projekt. 4000 bralcev v šestih letih se mi zdi izjemna številka," meni Kamnikova.

image
Jasmina Detela V domski knjižnici je preko 10 tisoč knjig

V slovenjgraški enoti deluje bralna skupina, ki jo vodijo knjižničarke knjižnice Ksaverja Meška Slovenj Gradec. Srečujejo se vsak drugi teden, vanjo je vključenih preko 30 starostnikov, kar predstavlja dobro tretjino vseh, ki živijo v domu. Imajo tudi knjižnico, leto dni po ustanovitvi je bilo v njej okoli 2500 knjig, zdaj jih imajo preko 10 tisoč.

"Zelo rad berem, še posebej debele knjige. Prebral sem vsa dela Toneta Partljiča in v letošnji sezoni tudi dela Andreja Makuca, v njih zelo podrobno opisuje, kaj se mu je zgodilo. Takih knjig še nisem bral, da nekdo tako odkrito opisuje svoje življenje. Res je bilo zanimivo branje," je svojo bralno izkušnjo strnil stanovalec Peter Jamer.

image
Jasmina Detela Dijaki so na zaključni prireditvi Makuca tudi narisali

V prvih petih sezonah so brali dela Toneta Partljiča, Prežihovega Voranca, Leopolda in Primoža Suhodolčana, Franca Ksaverja Meška, lani so izpostavili pesmi koroškega kantavtorja Milana Kamnika, letos pa Makučeva dela. Zdaj že upokojen profesor slovenjgraške gimnazije je ob tej priložnosti izpostavil, da je to njegova prva tovrstna izkušnja: "Doslej se z mojo literaturo javno niso veliko ukvarjali. Zame je bilo to imenitno presenečenje, ta zaresen vstop, doživljanje in razmišljanje ob tem, kar je prebrano oziroma zapisano."