N.S.
2.9.2019

Bi bili v Mestnem albumu Slovenjgradčanov? Pojdite se fotografirat.

Bi bili v Mestnem albumu Slovenjgradčanov? Pojdite se fotografirat.
Matjaž Rušt
Popularno

V četrtek in petek bo v prostorih Koroške galerije likovnih umetnosti potekalo fotografiranje prebivalcev Slovenj Gradca za Mestni album Slovenjgradčanov. Fotografiranje bo potekalo v slopu projekta Mestni album, ki ga že četrto leto izvaja fotografinja Katja Goljat, ki je za projekt s strani Mestne občine Slovenj Gradec v letošnjem letu prejela tudi Bernekerjevo nagrado za posebne dosežke na področju kulture. 

Projekt Slovenjgradčanke Katje Goljat Mestni Album se je začel že leta 2015, ko je fotografinja v okviru projekta Kje je prostor? napravila prvi del serije tipskih portretov, na katerih je ovekovečila prebivalce Slovenj Gradca – v središču so ljudje z ulice, običajni prebivalci mesta, ki hodijo po svojih vsakdanjih opravkih. Fotografinja je v svojem rojstnem kraju, Slovenj Gradcu, vzpostavila improviziran fotografski studio, kamor je povabila svoje sokrajane, da bi jih zabeležila takšne, kot v resnici so. Portreti jih zato prikažejo v povsem naravni luči, razkazujoč atribute, ki pričajo o njihovem poklicu, družbenem statusu in svetovnem nazoru. 

image
Katja Goljat
image
Katja Goljat

Goljatova je kasneje projekt fotografiranja nadaljevala z idejo, da vsi portretiranci postanejo del velikega mestnega albuma. Fotografije, ki so nastale med 2015 in 2018, je natisnila ter jih zložila v družinski album, ki si ga obiskovalci lahko ogledajo v Koroški galeriji likovnih umetnosti. Le da omenjeni album v resnici ni družinski, temveč se ga je takoj prijelo ime "Mestni album". Ideja o Mestnem albumu je hitro zaživela ter se razširila, album si redno prihajajo ogledovati portretiranci, ki se v njem nahajajo, kot tudi drugi ljudje od blizu in daleč.

image
Matjaž Rušt
image
Matjaž Rušt
image
Matjaž Rušt

Fotografiranje za mestni album

Zaradi velikega zanimanja za fotografiranje za Mestni album, so se z društvom Umetnost za vse odločili Slovenjgradčanom še zadnjič ponuditi možnost fotografiranja za album. Fotografiranje, ki ga bo izvajala Katja Goljat, bo potekalo 5. septembra med 10. in 16. uro ter 6. septembra med 10. in 18. uro na recepciji Koroške galerije likovnih umetnosti.  Po končanem snemanju bodo vsi portreti umeščeni v mestni album, ki se nahaja v Koroški galeriji, izbor portretov pa bo izdan tudi v obliki foto knjige z naslovom Mestni album – Slovenjgradčani. Na fotografiranje vabljeni vsi Slovenjgradčani. Vsi portretiranci bodo po fotografiranju prejeli tudi svojo fotografijo.

image
Matjaž Rušt