D.Ži
31.7.2020

BBC-jeva novinarka prispela na hrvaški otok in bila povsem iz sebe

BBC-jeva novinarka prispela na hrvaški otok in bila povsem iz sebe
Shutterstock
Potepanja

Kristin Vuković se bo vse življenje spominjala zdravnilnega zeliščnega vonja, ki preveva Lošinj.

Hrvaška obala je očitno dobila novo gorečo oboževalko. Mali Lošinj je obiskala Kristin Vuković, ki je za BBC Travel napisala obširno reportažo, v katero je izlila vsa čustva, ki so se ji nabrala med odkrivanjem tega, tudi med Slovenci priljubljenega otoka. "Že od prvega dne, kar sem stopila na Lošinj, me je preplavil občutek ugodja. Ko zaprem oči, si še vedno v spomin prikličem vdihavanje svežega otoškega zraka, prežetega z vonjem borovcev, pohajkovanje po vijugasti obalni promenadi in poslušanje valov, ki udarjajo ob stene. Spomnim se plavanja v kristalno čistem morju in uživanja na plaži pod močnim mediteranskim soncem, medtem ko mojo kožo prekriva sloj soli. Intenzivno aromatične rastline tega otoka bodo za vedno vgrajene v moj spomin vonjev, žajbelj, mirta, lovor in rožmarin so mi polnili pljuča," je zapisala vzhičena Vukovićeva, ki jo je otok z dolgo tradicijo velnesa, ta je posledica zdravilne mikroklime, ki ji pravijo tudi "kvarnerski učinek", očitno povem očaral.

Več kot 2600 sončnih ur na leto, visoka kakovost zraka in morski aerosoli Lošinj res delajo nekaj posebnega. Pogovarjala se je z nekaj domačini, ki so ji povedali, da zdravilni otoški aerosoli blagodejno vplivajo na bronhije, redčijo sluz in čistijo pljuča. Tradicija uporabe naravnih zelišč na otoku je dolga in sega v leto 1885. Lošinj je svoj čas bil pravi magnet tudi za Habsburžane, ki so na otoku našli svoj prostor svobode, v katerem so uživali daleč stran od oči javnosti in protokola. Zdravilna naj bi bila tudi čista morska voda. 

"Nedotaknjena lepota Lošinja se razteza tudi daleč ob obale. Stari borovci in avtohtono mediteransko rastje ustvarjajo pomirjajočo aromaterapijo na prostem, med hojo, tekom ali kolesarjenjem več kot 250 kilometrov stez seka naravni, divji teren," piše Vukovićeva. 

Da so za dolgo tradicijo pomirjajočega otoškega velnesa ključna odlična zdravilišča, dodaja in piše, da lahko gostje nekaterih hotelov, recimo Boutique Hotela Alhambra in Ville Auguste izberejo tretmaje z zeliščnimi izdelki. "Tudi leta po tem se lahko spomnim močne mešanice eteričnih olj med masažo v Cube Sopa, vdihavanja terapevtske aromaterapije in pogrezanja v mir pod rokami terapevtskega maserja. Kot spominek sem domov v New York odnesla izdelka Mirte Lozančić, in dokler se stekleničke niso spraznile, sem se vedno znova vračala na Lošinj," še piše avtorica BBC Travel.