Nejc Strojnik
17.11.2019

Alen iz Mislinje je ob rojstvu tehtal le 650 gramov, zdaj je pravi korenjak

Alen iz Mislinje je ob rojstvu tehtal le 650 gramov, zdaj je pravi korenjak
Osebni arhiv
Aktualno

Današnja nedelja je svetovni dan prezgodaj rojenih otrok. V Sloveniji se vsako leto rodi okoli 1.300 nedonošenčkov. Med njimi je bil lansko leto tudi Alen iz Mislinje, ki se je rodil v 24. tednu.

Za prezgodaj rojenega otroka se šteje vsak, ki je rojen pred 37. tednom nosečnosti. Zmerni nedonošenčki so tisti, ki so rojeni med 34. in 37. tednom. Zelo nedonošeni med 29. in 34. tednom in ekstremno nedonošeni, če so rojeni pred 29. tednom nosečnosti. Alen spada v zadnjo skupino. Rodil se je 13. aprila 2018, ko je bila mama Nika Britovšek šele v 24. tednu nosečnosti. Med nosečnostjo, pravi, so bile težave. Vse je potekalo povsem drugače kot prvič, pri bratcu Binetu zapletov ni bilo. Takrat je vse šlo gladko. Zato jo je v drugo toliko bolj skrbelo. A čeprav nosečnost ni bila lahka, si ni predstavljala, da bo v 24. tednu dobila popadke. Mož jo je odpeljal v slovenjgraško bolnišnico, od koder so jo z reševalnim vozilom odpeljali v Ljubljano. "Nekaj časa so porod ustavljali, a maternica je bila okužena in morala sem roditi. Po porodu sem bila tri dni z Alenom, nato sva se partnerjem več ali manj vsak dan vozila na obiske. Z otrokom ne moreš biti 24 ur na dan, ampak ima obiske dvakrat dnevno," se težkega obdobja spominja Nika. 

image
Osebni arhiv 650 gramov in 32 centimetrov sreče.
image
Osebni arhiv Oče Matej.

Alen je ob rojstvu tehtal pičlih 650 gramov, v višino je meril 32 centimetrov. "Ob rojstvu kar nisem dojela. Ni bilo več trebuha. Vsi so me čudno gledali, saj nisem znala reči nič drugega kot to, da vem da bo vse v redu," pravi Nika in nadaljuje, da nikoli ni 'jamrala'. "Po tihem sem trpela, se vsake toliko za nekaj minut zlomila, a šla naprej. Doma sva imela 14-mesečnega mulca, ki naju je potreboval in vse čutil z nama. Jokal je, ko sva jokala midva. Neverjetno, kako otroci čutijo." Dva meseca je mali Alen preživel v inkubatorju, nato je bil pripravljen za toplo posteljo. Ko so ga na koncu prestavili na oddelek, je z njim lahko bila tudi Nika. 

image
Osebni arhiv Ponosna mama Nika z Alenom.
image
Osebni arhiv

​Globoko v sebi vedela, da bo vse v redu

Ko sta z možem obiskovala Alena, sta vselej s seboj vzela bratca Bineta. "Da se ne bi čutil zapostavljenega. Seveda ni razumel, kaj se dogaja in da ima bratca. Hvaležna sem, da so bili v porodnišnici razumevajoči in prilagodljivi. Šlo je počasi. Kako počasi. Gram gor, gram dol, kapljica mleka gre, druga ne," pravi Nika, ki ima z ljubljansko porodnišnico izjemno dobre izkušnje. Takrat sicer ni razumela, ko zdravniki niso hoteli govoriti o možnostih, ki jih ima Alen, da preživi. "Grozen občutek je, ko ne dobiš odgovorov. Razmišljaš razne stvari, a globoko v sebi veš da bo vse v redu. Takrat nisem razumela zdravnikov. Zdaj jih."

image
Nejc Strojnik Z bratcem Binetom.

Po inkubatorju in topli postelji sta na oddelku preživela osem dni. Nato je sledil odhod domov. "Težko pričakovana svoboda. A kar nekoliko strašljiva," razlaga Nika, ki ima z možem danes dva zdrava otroka, tudi bratec ga je hitro in odprtih rok sprejel. "Alenu se sploh ne pozna, da je bil prezgodaj rojen. Razvija se popolnoma normalno, hoditi je začel pri enem letu, tudi s hrano nimamo težav," je vesela Nika, ki Alena opiše predvsem kot srečnega. "To je tako noro srečen in zadovoljen otrok. Neverjetno. Očitno ni mogel več čakati, da nas vidi in pozdravi. Je pač malo pohitel."

image
Osebni arhiv
image
Osebni arhiv