A. Č. K.
11.2.2020

Akcija Podarimo knjige: Nevladne ustanove, med njimi koroške, spet prejele knjige

Akcija Podarimo knjige: Nevladne ustanove, med njimi koroške, spet prejele knjige
Nebojša Tejić Dogodek je potekal v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani. Poleg prejemnikov knjig so se ga udeležili tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik, župan občine Mežica Dušan Krebl in podžupan občine Kidričevo Bogdan Potočnik.
Kultura

Avstrijska veleposlanica Sigrid Berka in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu Ivan Olip sta na sklepnem dogodku 19. dobrodelne akcije Podarimo knjige v Ljubljani desetim nevladnim in neprofitnim ustanovam v Sloveniji ter Osrednji knjižnici Slovencev na Hrvaškem v Karlovcu podarila knjige slovenskih in avstrijskih avtorjev ter avtoric. S knjižnim paketom v obliki bona so razveselili tudi več prejemnikov iz Mežiške doline.

Knjige v skupni vrednosti 50.000 evrov so prejele organizacije, ki so dejavne na socialnem, kulturnem ali izobraževalnem področju, so sporočili iz avstrijskega veleposlaništva v Ljubljani. Veleposlanica Sigrid Berka je v nagovoru poudarila izjemen pomen branja knjig, da je veselje ob branju pristno, pa se je lahko, kot je povedala, v preteklih letih prepričala tudi sama, ko se je udeležila izročitve knjig po Sloveniji, med drugim tudi v Mežici. Akcija, ki jo financira Urad zveznega kanclerja na Dunaju, bo prihodnje leto praznovala že 20. rojstni dan, je spomnila avstrijska veleposlanica.

Dekan Ivan Olip je pojasnil, da je v luči lanske 100. obletnice nasilne preselitve Mohorjeve družbe iz Celovca na Prevalje tokrat težišče na koroški regiji. Izrazil je tudi ponos, da lahko Mohorjeva družba v Celovcu s to akcijo še naprej izpolnjuje svoje poslanstvo utrjevanja slovenskega jezika in ohranjanja kulture.

Kulturni del dogodka so oblikovali učenci in učenke Osnovne šole Franja Goloba s Prevalj.

V letošnji akciji bo podarjenih več kot 2.000 izvodov najrazličnejših knjig, pojasnjujejo z avstrijskega veleposlaništva. Prepričani so, da bo med njimi vsak bralec našel kaj zanimivega in da bodo knjige krepile kulturo branja.

image
Nebojsa Tejić Kulturni del dogodka so oblikovali učenci in učenke Osnovne šole Franja Goloba s Prevalj, na sliki skupaj s predstavniki ustanov iz Mežiške doline, ki so prejele vrednostni bon.

Med prejemniki knjižnega daru v obliki bona so tokrat tudi Osnovna šola Mežica (v vrednosti 5.000 evrov), Osnovna šola Franja Goloba Prevalje (5.000 evrov), Krajevna skupnost Šentanel (3.000 evrov) in Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem – Enota Mežica (3.000 evrov). Knjige bodo prejeli tudi ZPMS – Zveza prijateljev mladine Slovenije, Zavod Nazaj na konja – Družinski center Kidričevo, Slovenska karitas, Osnovna šola Janka Kersnika Brdo – Podružnična šola Krašnja, Internacionalno društvo Most svobode – Freiheitsbrücke – Freedombridge Maribor, Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić – Osrednja knjižnica Slovencev na Hrvaškem in Društvo Kočevarjev staroselcev/Gottscheer Altsiedler Verein.

V akciji, ki ob sodelovanju Republike Avstrije – Urada zveznega kanclerja in Mohorjeve družbe v Celovcu poteka že od leta 2002, je bilo doslej različnim slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarjenih že več kot 53.000 izvodov knjig. Prejemniki so nevladne organizacije, ki delujejo v Sloveniji, a tudi različna slovenska društva zunaj njenih meja. Akcija Podarimo knjige podpira širjenje slovenske knjige kot pomembne kulturne dobrine, so še sporočili iz avstrijskega veleposlaništva.