Nejc Strojnik
12.2.2019

Adiju Urnautu in Janji Garnbret najvišje državno priznanje, Gregorju Vezoniku plaketa

Adiju Urnautu in Janji Garnbret najvišje državno priznanje, Gregorju Vezoniku plaketa
Robert BALEN Adi Urnaut, Janja Garnbret in Gregor Vezonik.
Šport

Na Brdu pri Kranju so podelili štiri Bloudkove nagrade in deset plaket. Med nagrajenci tudi trije Korošci - Janja Garnbret in Adi Urnaut sta prejela nagrado, medtem ko je Gregor Vezonik dobil plaketo.

"Nagrada je potrditev, da so tudi drugi prepoznali moje delo v športu. Bloudkova nagrada je največje priznanje, o katerem lahko športnik sanja. No, zdaj so te sanje postale resničnost. Vesel sem, da so tudi drugi prepoznali moje delo v športu - igralsko, trenersko in tudi očetovsko. Fantastično," nam je povedal Adi Urnaut, ki je bil, ko je izvedel, da bo prejel nagrado, presenečen. "Odbojka ne kotira ravno visoko, tudi mi (Korošci, op. a.) smo bolj na obrobju in malo dlje traja. Božji mlini meljejo počasi, a važno, da zmeljejo. Ponosen sem in hvaležen komisiji, da me je izbrala," je še povedal Urnaut, ki je prejel Bloudkovo nagrado za življenjsko delo v športu. 

image
Robert BALEN Adi Urnaut.

Adi Urnaut
Adi Urnaut, profesor športne vzgoje, je v vrhunsko odbojko dejavno vključen že več kot 60 let: kot igralec, trener, pedagoški in strokovni delavec in funkcionar. Leta 1957 je prvič nastopil za jugoslovansko mladinsko reprezentanco in zanjo igral dobro desetletje. Na skupno 320 tekmah in mednarodnih turnirjih je osvojil tri zlate medalje na sredozemskih igrah, bronasto odličje na univerzijadi in bil kapetan reprezentance med letoma 1967 in 1971. Urnaut pa je tudi odličen trener in organizator. Vodil je številne šolske ekipe v odbojki in odbojki na mivki, treniral ženske in moške mladinske in članske ekipe ter reprezentance v odbojki, odbojki na mivki in invalidske ekipe v odbojki sede. Trenutno je strokovni vodja mednarodnega poletnega odbojkarskega kampa Tineta Urnauta za mlade in član delovne skupine, ki je pripravila idejni načrt za projekt Aktivni in zdravi olimpijci in paraolimpijci.

Ko pri 19 letih osvojiš vse

Spoštovanja vredne nagrade se je razveselila tudi športna plezalka Janja Garnbret, ki jo je prejela zaradi vrhunskih mednarodnih dosežkov. "V čast mi je, da bom prejela nagrado. Sploh pri teh letih. Bloudkova nagrada in nagrada za športnico leta sta nagradi, ki sem si ju res želela. Zdaj imam obe in s tem sem uresničila neke sanje," je povedala Garnbretova, ki je pri devetnajstih letih dosegla praktično vse. Kljub temu ji motivacije za naprej ne manjka. "Rada tekmujem, rada plezam in vedno sem pravila, da bom tekmovala tako dolgo, dokler mi bo fajn. Za zdaj mi je še in mislim, da mi bo še dolgo," je še povedala Slovenjgradčanka, ki s kotičkom očesa že pogleduje proti letu 2020 in prvim olimpijskim igram, ki bodo v programu imele tudi športno plezanje.  

image
Robert BALEN Janja Garnbret.

Janja Garnbret
Janja Garnbret je trenutno najboljša športna plezalka na svetu v vseh pogledih. Po impresivnih rezultatih v sezonah 2016 in 2017 je 19-letna Korošica lani v prestolnici Tirolske v Innsbrucku postala svetovna prvakinja v balvanih in svetovna podprvakinja v težavnostnem plezanju. Na svetovnem prvenstvu je dosegla še en zgodovinski mejnik: prvo zmago v novi tekmovalni disciplini, v olimpijski kombinaciji, ki združuje vse tri plezalne discipline. Za vse to jo je športna javnost uvrstila med dobitnike Bloudkove plakete za leto 2016 in na drugo mesto na izboru športnice leta 2017 ter za mlado športnico leta.

Garnbretova in Urnaut sta pred slabima dvema mesecema zaznamovala tudi prireditev Športnik leta. Urnaut v vlogi podeljevalca, Garnbretova v vlogi slovenske športnice leta. "Žal mi je, da takrat nisem mogel Janji podeliti nagrade. Podelil sem jo judoistki Tini Trstenjak, kar je super, a bilo bi še lepše, če bi jo lahko podelil naši Korošici," je prireditev Športnik leta komentiral Urnaut.

image
Robert BALEN Podelitev Bloudkovih nagrad za leto 2018.

Javnost opazila tudi plezalce

Če sta Urnaut in Garnbretova prejela Bloudkovi nagradi, pa je Janjin plezalni kolega Gregor Vezonik prejel Bloudkovo plaketo. "Všeč mi je, da javnost tudi nas plezalce vidi. Da so naši dosežki opaženi in da se športno plezanje razvija. Lepo je, da rezultati, ki jih dosegamo, ne ostanejo neopazni. Plaketa je potrditev, da je za mano dobra sezona, da sem dobro treniral in dosegel dobre rezultate. Seveda sem ponosen," je dejal Vezonik, ki je vesel, da je lani dosegel preskok. "Zmaga na tekmi svetovnega pokala v Münchnu mi je pomenila daleč največ. Tretje mesto na svetovnem prvenstvu mi v tistem trenutku niti ni toliko pomenilo, a ko sem začel razmišljati, kaj vse se mora poklopiti za tak rezultat ... Najbolj vesel od vsega pa sem bil, ko sem šel gledati rezultate in ugotovil, da sem bil edini plezalec s stopničkami tako v svetovnem pokalu kot na svetovnem prvenstvu," je še povedal Vezonik.

image
Robert BALEN Gregor Vezonik.

Gregor Vezonik
Športni plezalec Gregor Vezonik si je v lanski sezoni v svojem prvem finalu svetovnega prvenstva v Innsbrucku priplezal bronasto medaljo v balvanih, kar je le eden izmed izjemnih dosežkov v njegovi karieri, ki je v zadnji sezoni sezoni eksplodirala. Plezalec Alpinističnega kluba Ravne je poleg tretjega mesta na svetovnem prvenstvo v lanski sezoni dosegel še dva tretja mesta in eno zmago v svetovnem pokalu, kar mu je na koncu prineslo skupno peto mesto.

Poleg Garnbretove in Urnauta sta Bloudkovo nagrado, ki velja za najvišje državno priznanje za šport prejela še biatlonec Jakov Fak za vrhunski mednarodni dosežek in  Drago Bunčič za življenjsko delo v športu. Plakete pa so poleg Vezonika prejeli: Tanja Babnik, Aleš Boričnik, Adrian Gomboc, Matjaž Hafner, Peter Juteršnik, Peter Končnik, Franc Kralj, Boštjan Maček in Rajko Pintar.

image
Robert BALEN Adi Urnaut, Janja Garnbret, Drago Bunčič in Jakov Fak.

Prvič doslej se je primerilo, da je prispelo več vlog za Bloudkovo nagrado, 31, kot za Bloudkovo plaketo, slednjih je bilo 24. Predsednik odbora za Bloudkove nagrade Miroslav Cerar je v svojem nagovoru opozoril predvsem na etične razsežnosti nagrad ter športa nasploh ter (pre)veliko komercializacijo slednjega.

image
Robert BALEN Janja Garnbret in Jakov Fak.
image
Robert BALEN Adi Urnaut.