Miha Dajčman
13.8.2019

Martin Milec: Ne moreš pričakovati, da boš napredoval, če prejmeš šest zadetkov na dveh tekmah

Martin Milec: Ne moreš pričakovati, da boš napredoval, če prejmeš šest zadetkov na dveh tekmah
Grega Wernig Rudi Požeg Vancaš je bil v prvem polčasu zelo aktiven, ob koncu polčasa je Maribor povedel v vodstvo.
Nogomet

Mariborčani so zaključili skandinavsko turnejo z dvema porazoma, evropsko pot bodo nadaljevali v evropski ligi

Od našega poročevalca iz Trondheima

Pred tekmo z Rosenborgom so Mariborčani vseskozi ponavljali, da verjamejo v prebrat. A ta se je po dneh, ko se je med nogometnimi navdušenci bolj glasno kot o Skandinavcih govorilo o dogajanju v klubu, zdel zelo težko dosegljiv. Pa so varovanci Darka Milaniča tekmo kljub vsemu začeli zelo umirjeno, suvereno. Po golu ob koncu polčasa je vera v preobrat postala večja, a je Rosenborg dobro začel drugi polčas in prekrižal načrte vijoličastih.

​Nogometaši Rosenborga so se na začetku držali napovedi, da se ne bodo branili. S podajami do obeh hitrih nigerijskih nogometašem, Davida Akintola in Samuela Adegbenroja, so hitro opozorili mariborske branilce, da bodo imeli težko delo. Sledile so minute Maribora. Nogometaš v zvezni vrsti Rudi Požeg Vancaš, ki je bil edina sprememba v prvi postavi Maribora, zamenjal je poškodovanega Andreja Kotnika, je najprej presenetil z nevarnim strelom z roba kazenskega prostora v 4. minuti. Zadel je zunanji del mreže. V 12. minuti je okrepitev iz Celja lepo zaposlil Marcos Tavares, a je bil v dvoboju ena na ena uspešnejši vratar Andre Hansen.

image
Grega Wernig Rosenborg - Maribor.

​Zatem so vrata Pirića ogrozili domači nogometaši. V 18. minuti je Bosanec v vratih Maribora z odličnim posredovanjem udarec Soderlunda izbil skoraj z golove črte. Sledili so jalovi napadi Maribora, Norvežani pa so še enkrat pokazali, da morajo biti slovenski prvaki pozorni na protinapade. V 35. minuti je Andersa Kondradsena, ki je sam stekel proti golu, z odličnim izbijanjem v kot ustavil Saša Ivković.

​V prvem polčasu je Mariboru vero v napredovanje z golom v sodnikovem podaljšku (46. minuta) vlil Rudi Požeg Vancaš. V nadaljevanju je na igrišče stopila drugačna ekipa Rosenborga. Niso se več branili, čeprav so imeli še vedno zajetno prednost. In napadalna usmerjenost je bila hitro nagrajena z dvema goloma. Najprej je v 50. minuti s strelom poskusil Martin Milec. V 53. minuti je za navdušenje na skoraj polnem stadionu Lerkendal poskrbel Alexander Soderlund. Po desni strani je Ankintola pobegnil vijoličastim, podal v sredino do 32-letnega norveškega branilca, ta pa je premagal Pirića.

image
Grega Wernig Rosenborg - Maribor

Martin Milec: Včasih se nam to ni moglo zgoditi
"V prvem polčasu smo bili izjemno dobri in res je škoda, da nismo prvega zadetka dosegli nekoliko prej oziroma da skupno v celotnem polčasu nismo zadeli več kot enkrat. To bi lahko marsikaj spremenilo, verjetno bi v tem primeru imeli še več zagona za drugi polčas. Nismo bili najboljši v zaključni, napadalni tretjini, nekatere akcije bi morali odigrati bolje. No, toda vseeno pa v vsakem primeru ne moreš pričakovati, da boš napredoval, če prejmeš šest zadetkov na dveh tekmah. Včasih se nam to ni moglo zgoditi. Tega, kar smo znali takrat, ko smo se postavili v trden blok in držali nadzor, zdaj ne vidim. To, kar nas je krasilo tedaj, nas zdaj ne krasi."

Domači so zaigrali še bolj sproščeno. Po kotu so v 61. minuti povedli, z glavo je zadel Konradsen. Sledile so menjave Darka Milaniča. Napevi navijačev champions league, champions league so le še dodatno motivirali "otroke trolov", ki so le še en krog kvalifikacij oddaljeni od lige prvakov, v kateri so zadnjič igrali leta 2007. Usodo Maribora v tokratnih kvalifikacijah elitnega klubskega tekmovanja je z mojstrovino v 81. minuti zapečatil Konradsen.

13
-krat so vijoličasti streljali na gol domačih (v okvir šestkrat), Rosenborg le sedemkrat (v okvir šestkrat)

​Maribor bo evropsko pot nadaljeval v kvalifikacijah za evropsko ligo, skoraj zagotovo z bolgarskim Ludogorcem iz Razgrada, ki je v tretjem krogu kvalifikacij za evropsko ligo prejšnji teden doma premagal velški The New Saints. Prvo tekmo bo Maribor igral v gosteh v četrtek, 22. avgusta, povratno teden kasneje v Ljudskem vrtu. 

Rosenborg - Maribor 3:1 (0:1)
Stadion Lerkendal, gledalcev: 18.500, sodnik: Serdar Gozubuyuk (Nizozemska) 6,5
Strelci: 1:0 Požeg Vancaš (v 46. minuti), 1:1 Soderlund (53.), 2:1 Konradsen (61.), 3:1 Konradsen (81.).
ROSENBORG: Hansen 6,5, Hedenstad 6, Reginiussen 6, Hovland 6,5, Meling 6,5, Lundemo 6,5, Jensen 6,5 (od 87. minute Trondsen, /), Konradsen 7,5 (od 90. minute Ceide, -), Adegbenro 7 (od 78. Asen, 6,5), Soderlund 7, Akintola 7.
​MARIBOR: Pirić 5,5, Milec 5,5, Ivković 5,5, Peričić 5, Viler 5, Vrhovec 5,5, Cretu 5,5, Hotić 5,5 (od 82. Kramarić, /), Požeg Vancaš 6, Kronaveter 5,5 (od 69. Kotnik, 5,5), Tavares 5 (od 69. Zahović, 5,5).
Rumeni karton: Lundemo (17), Konradsen (39)
Rdeči karton: /
Igralec tekme: Konradsen (Rosenborg)

Milanič: Dobimo preveč golov
“Celotna podoba druge tekme je kljub porazu bistveno boljša od prve v Ljudskem vrtu. Odigrali smo odličen 1. polčas, ki nam je prinesel veliko upanja. Iskali smo gol, ga zabili, v tej veliki želji, da bi potem čim prej v 2. polčasu zadeli še drugič, pa so nam izpeljali protinapad za izenačenje in po prejetem drugem golu nas je zmanjkalo, tudi zaradi velike intenzivnosti ob lovu na preobrat. Nasprotnik je znova pokazal kvaliteto, niso bili veliko pred našimi vrati, a so zadeli trikrat. To je nenavadno reči po tem razpletu, vendar gledam pozitivno na to tekmo. Naša podoba je bila boljša, odločna, seveda pa potrebujemo še določene popravke. Dobivamo preveč zadetkov, o tem ni dvoma, zaradi tega nismo mogli v tem dvoboju doseči kaj več in bi bil tudi celoten vtis drugačen," je povedal trener Maribora.