Tomaž Ranc
24.5.2020
Asja Lednik
24.5.2020

Adi Smolar in Vlado Kreslin in o glasbeni (post)koroni: "Verjamem, da me poslušalci v nekaj mesecih nenastopanja ne bodo pozabili"

Adi Smolar in Vlado Kreslin in o glasbeni (post)koroni: "Verjamem, da me poslušalci v nekaj mesecih nenastopanja ne bodo pozabili"
Tomaž Ranc
Popularno

Adi Smolar in Vlado Kreslin o življenju glasbenikov v času epidemije koronavirusa.

Kantavtor Adi Smolar nastopov nima od 8. marca dalje, odpovedani so tudi junijski, "morda si bo kdo od organizatorjev premislil in me vseeno povabil, pričakujem, da bo kakšno igranje čez poletje, september pa že zapolnjen". Kot pravi, je v tem času opravil nekaj radijskih pogovorov po telefonu.

"Verjamem, da me poslušalci v nekaj mesecih nenastopanja ne bodo pozabili," pove in doda: "Probleme rešujem sproti, ne obremenjujem se s prihodnostjo, če lahko kaj storim in spremenim na bolje, ukrepam, sicer pa prepoznam tudi v stiski in vsakdanjih tegobah lepe plati življenja, saj se zavedam minljivosti vsega in predvsem tega, da je mnogim ljudem v tem trenutku mnogo huje kot nam." Prav pred dnevi pa je, kot pove, dopoldne igral v neposredni bližini bloka, kjer stanuje, na dvorišču doma za ostarele v Slovenj Gradcu in tako oskrbovancem popestril dan. 

Petdeset dni vsak večer na domačem balkonu posnel eno pesem

Prekmurski glasbenik Vlado Kreslin pravi, da so bili slovenski glasbeniki v obdobju izolacije precej aktivni, povezani in povezovalni. "Tudi zame je to bil precej ustvarjalen čas. Petdeset dni sem vsak večer na domačem balkonu posnel eno pesem in jo delil na socialnih omrežjih. Poleg tega sem posnel kar nekaj vzpodbujajočih videospotov za šole, domove ostarelih, knjižnice ... Sodeloval sem na video koncertu ruskega kulturnega centra ob proslavi konca 2. svetovne vojne, priredil ZOOM koncert za Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu in sodeloval v reklami za podporo slovenskim knjigarnam," našteva.

image
Mimi Inhof

Ob tem doda, da so bile vse te akcije popolnoma brezplačne "in zato tudi sam, tako kot množica slovenskih glasbenikov, z upanjem pričakujem ponovno odprtje glasbene scene. Sicer sem pa marca zaprl svoj s.p., kar sem načrtoval že prej in ni imelo nobene zveze z izbruhom epidemije, zato tudi ne držijo zlonamerna in lažna obrekovanja, da sem status pozneje koristoljubno zahteval nazaj".